KRISTALNA KUGLA RTL DIREKTA

VIDEO Tko, s kim i kako: Ovo su tri najizglednija scenarija za novi sastav parlamentarne većine

Idi na originalni članak

Čeka li nas scenarij iz 2015.?

Oglas

U studenom 2015. pregovori za sastavljanje 13. Vlade otegli su se punih 45 dana.

Pogledajte više u Videoprilogu:

Apsolutno iznenađenje izbora, MOST s osvojenih 19 mandata, uvjetovao je i HDZ-u s 59 i SDP-u s 56 mandata da se bez njih Vlada ne može sastaviti.

“Konzultacije su u tijeku, znači ništa neće preko noći ni preko koljena”, govorio je tada Tomislav Karamarko.

“Mi idemo sad u prostorije HDZ-a i to je to”, izjavio je Božo Petrov u prosincu 2015.

Prijetila nam je ustavna kriza. Predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović održala je pet konzultacija s potencijalnim mandatarima i paralelno tajno sastavljala privremenu Vladu.

Nakon brojnih prevrata, HDZ i MOST se dogovaraju da Vladu vodi dotad javnosti nepoznat Tihomir Orešković.

“Ovdje smo svi da služimo hrvatskoj građevinama i cilj je da zajedno radimo da nam sutra bude bolje nego danas”, izjavio je Orešković.

Pet godina kasnije, država bi se mogla naći u sličnim dramama jer je jedan od stupova kampanje Miroslava Škore odrješita tvrdnja da Andrej Plenković neće biti premijer.

Škoro tvrdi da situacija ne ide u pravcu MOSTA i Tihomira Oreškovića.

Vodeći se danas objavljenim istraživanjem RTL-a, u prvom scenariju HDZ bi s 55 osvojenih mandata, u klasičnoj koaliciji s Domovinskim pokretom i njihovih 18 mandata i uz pomoć dijaspore skupio potrebnih 76 mjesta u saboru te bez manjina čiju ulogu je Škoro ionako propitivao stalno u kampanji.

“Bili smo si jako dobri, nekad se čudim zašto tako oštro govori o meni. On mi je simpatičan čovjek”, kazao je Plenković o Škori.

U drugom scenariju, put do premijera za Davora Bernardića teško je ostvariv uz današnje brojke.

Relativnu pobjedu Restar koalicija osvojila bi 56 mandata, uz tri mandata zeleno lijeve koalicije kao i uz mandat koalicije oko Stranke s imenom i prezimenom i koalicije oko Živog zida zidom te uz osam mandata manjina.

Ipak, šefu SDPa nedostajat će sedam mandata za većinu. Čak i u teško vjerojatnom scenariju da MOST odluči koalirati s Restart koalicijom, nedostajat će im jedan mandat do 76 mjesta.

“Zajedno će naša Restart koalicija i vjerujem s manjinskim zastupnicima, imat ćemo dovoljno ruku za formiranje stabilne vlade”, kazao je Benardić.

“Mi s desnicom ne možemo koalirati, a stalo nam je da se ne formira desna vlada”, rekao je Tomislav Tomašević iz Možemo!

U trećem scenariju, relativni pobjednik HDZ, uz mandate dijaspore i manjina, skuplja 66 mandata. Još deset potencijalnih prebjega moglo bi ih dovesti do nove Vlade.

S tako formiranom većinom, sličnom onom kakva je bila dosad, Andreju Plenkoviću bi sigurno bilo puno lakše upravljati državom nego da mu uvjete postavlja Miroslav Škoro.

“Bitno je napomenuti da se već sada pokušava od strane pojedinaca napraviti proboj, ali bitno je da građani znaju da im to nije uspjelo i da im neće uspjeti”, kazao je Škoro.

Bit će ovo još jedna matematička jednadžba s puno nepoznanica. Računanje počinje odmah u nedjelju u 19 sati nakon zatvaranja birališta.

Vijesti.hr

 

Exit mobile version