VIDEO: Može li ovako izgledati riječki javni prijevoz u budućnosti?

Gradske prometne gužve primjenom ideja iz ovoga videa brzo bi postale prošlost. No od ideje do realizacije dalek je put… Pitajte “Autotrolej”!

Kontroverzni ruski futurist i izumitelj Semenov Dahir Kurmanbievich jedna je od „tihih zvijezda“ internetskih prostora zahvaljujući nizu atraktivnih predstavljanja/vizualizacija svojih revolucionarnih izuma, od „drive-in supermarketa“ do „tenkova na solarnu energiju“ koji izazivaju znatiželju ali i silne rasprave na društvenim mrežama o ostvarivosti nekih njegovih “izuma“ koji su više zasnovani na fantastici nego na znanosti.

Slično je i s ovim njegovim videom u kojem prikazuje vozila „gradskog prijevoza nove generacije“ koja zapravo prometuju iznad automobila na zakrčenim gradskim prometnicam, a zahvaljujući od kolnika izdignutim “kotačima” postavljenima na središnjem dijelu širokog vozila a uglavljenima na kolniku u nešto nalik “šinama”.

Revolucija mobilnosti – pogledajte video:

Ideja u videu izgleda krasno no u stvarnosti je i u daljoj budućnosti teško (?) ostvariva.

No mora se reći da su u Japanu nedavno eksperimentalno pušteni u promet i autobusi gradskog prijevoza koji prometuju na sličnom principu , također se izdižući iznad automobila, no ipak na tradicionalniji način, pomoću dva niza kotača/držača sa svake strane vozila koja se kreću po nečemu nalik šinama.

S Autotrolejem smo još uvijek u fazi usklađivanja tempertura klima-uređaja u njihovim različitim vozilima – odnosno, kako izbjeći “toplotni/hladni  udar” i obolijevanje u uvjetima presjedanja iz jednog autobusa u kojem je temperatura „plus 60“ u drugi u kojem je temperatura „minus deset“ stupnjeva Celijusa.

Ili obrnuto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari