KOMENTAR NEVENA ŠANTIĆA

Kolumna | Neven Šantić: Danas ćemo saznati sve o ‘Novoj Kantridi’. Stogodišnja ljepotica pod grotama Kantride Riječanima znači – sve

Stadion Kantrida najstariji je i najpoznatiji riječki sportski objekt. Smješten između morske obale i visokih stijena u brojnim je publikacijama uvršten među najposebnije stadione u svijetu

Piše: Neven Šantić

O riječkom nogometnom igralištu napisano je na desetke tekstova i nekoliko knjiga, snimljene su na tisuće fotografija koje ga prikazuju iz svih mogućih kutova. I dok čekamo početak radova na najavljenom novom stadionu, podsjetimo se na ovu stogodišnju Ljepoticu pod grotama Kantride

Pokretač ideje stadiona na Kantridi je bila sušačka mladež, okupljena u Hrvatskome sportskom klubu Victoria, osnovanom 1908. godine. Victoria je prve utakmice igrala u Martinšćici, nakon čega se seli na trg ispred Sušačke gimnazije. Kako je to bilo improvizirano igralište tražila se primjerenija i pogodnija lokaciji. Igračima je sinula ideja kako bi se moglo urediti igralište na prostoru napuštenog kamenoloma, kave, na Kantridi.

Vlasnik zemljišta bila je Općina Kastav

Vlasnik zemljišta bila je Općina Kastav, koja ga je dala u najam na neodređeno vrijeme mađarskoj tvrtki Schwarz i Gergerson zbog vađenja kamena za gradnju riječke luke. Načelnik kastavske Općine Kazimir Jelušić pristao je izdati dozvolu za uporabu kada Victoria ishoduje dopusnicu mađarske tvrtke. Schwarz i Gergerson su pristali i kastavsko Gradsko vijeće je izdalo dozvolu.

Na igralištu su radili svi, od tajnika do igrača. Posao uređenja nije bio malen, trebalo je odvesti oko pet do šest stotina kola kamenja, zatrpati jedan kanal i nekoliko većih rupa kako bi se dobila ravna ploha. Troškovi su iznosili 1.200 kruna, a u blagajni Viktorije našlo se svega 74 krune pa su pomogli članovi i simpatizeri kluba svojim donacijama. Uloženi trud se isplatio.

Igralište na Kantridi otvoreno je 1. lipnja 1913. godine

Igralište na Kantridi otvoreno je 1. lipnja 1913. godine utakmicom između Viktorije i Hrvatskog građanskog sport kluba iz Zagreba. Viktorija je pobijedila 3:0. Za tu priliku igralište je okićeno zastavama i zelenilom, a na njegovo pročelje postavljena je velika ploča s povijesnim natpisom: “Igralište hrvatskog sportskog kluba Victorie”. Tako je izgrađeno prvo nogometno igralište propisanih dimenzija na prostorima Hrvatskog primorja, Istre i Gorskog kotara.

Igralište Kantrida postupno se preuređuje u vrijeme Kraljevine Italije, kada ga koristi više klubova, i oko 1925. godine poprima izgled pravoga sportskog objekta.

Sadašnji obrisi stadiona nastaju sredinom tridesetih godina kada je on temeljito preuređen. Na zapadnoj strani, bliže moru, izgrađena je moderna betonska natkrivena tribina, što je danas središnji dio velike zapadne tribine, a lijevo i desno od nje male tribine.

Foto: Rijekasport

Istodobno, temeljito je preuređeno igralište, ugrađena drenaža te pristupi s istočne i zapadne strane. Preuređena je i kružna staza – trkalište te postavljena mrežasta ograda. Staza je bila nešto duža od uobičajene atletske jer je služila i kao biciklistička, a na njoj su održavane i utrke motora “dirt-track”, preteče današnjeg spidveja na zemljanoj ili lešnatoj podlozi.

Obnovljeni stadion svečano otvoren 1. svibnja 1951. godine

Nakon Drugog svjetskog rata. 1945. godine počinje obnova stadiona koji je svečano otvoren 1. svibnja 1951. godine. Nešto kasnije, 1958. godine lešnati teren dobiva travnati pokrivač i dograđena je produžena betonska tribina u smjeru zapada, 1965. godine iza opatijskog gola uređene su stepenaste tribine, dograđena istočna tribina i rekonstruirana atletska staza.

Prema nacrtu Rijekaprojekta 1971. godine počinje temeljito obnavljanje stadiona, podignuti su ogradivi zidovi uokolo stadiona i izgrađena polukružna stajališta na istočnoj i zapadnoj strani.

U veljači 1975. godine na centralnoj tribini dograđene su lože i obnovljen travnjak, da bi 9. kolovoza iste godine bili pušteni u rad i reflektori.

Foto: Rijekasport

Drvene podloge na središnjoj tribini zamijenjene su plastičnim stolicama 1984. godine, u rujnu 1985. godine postavljen je novi električni semafor 10×2 metra, a u prosincu 1990. godine uređena je trofejna dvorana. Valja još izdvojiti temeljito preuređenje gledalište, kada su sva mjesta postala sjedeća, te unutrašnjih prostora 1999. godine, što je bio uvjet da Rijeka može igrati u europskim kupovima.

Apsolutni rekord posjećenosti u proljeće 1999. godine

Apsolutni rekord posjećenosti stadiona postignut je u proljeće 1999. godine kada je na Kantridi u posljednjem kolu, u čuvenoj utakmici na kojoj je prema mišljenju hrvatske javnosti Rijeci oduzeto prvenstvo, gostovao Osijek. Tada se okupilo preko 26.000 gledatelja.

U kasnijim rekonstrucijama stadiona taj je kapacitet smanjen do približno današnjih 10.000 sjedećih mjesta. Nakon što je HNK Rijeka u kolovozu 2015. godine preselila na Rujevicu, stadion na Kantridi uz atletičare koriste drugi nogometni klubovi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari