KOMENTAR NEVENA ŠANTIĆA

Kolumna | Neven Šantić: Ima li izlaza iz bespuća političke zbiljnosti?

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Ostavka i odlazak ministra Zdravka Marića, hapšenje bivšeg ministra Tolušića i treće glasanje o povjerenju ministru Berošu, a sve se to dogodilo u tri dana, ponovno je uzburkalo političke vode te izazvalo erupciju komentara građana na portalima i društvenim mrežama.

Piše: Neven Šantić

Kada se tome dodaju druge brojne afere vladajuće stranke, aktualni zahtjevi sindikata za povećanje plaća zaposlenima na državnim jaslama (sindikata u privatnim firma ili nema ili šute), poskupljenja i to naročito benzina te inflacija, kuknjava radnika zbog malih plaća  a poslodavaca zbog loših uvjeta poslovanja, stječe se dojam općeg kaosa i mimo više nego uspješne turističke sezone.

A da cirkus bude potpun, Vlada tvrdi da svima pomaže, da rješava sve probleme (uključujući cijenu goriva) te da praktički stanje države nikada nije bilo bolje i zapravo – nitko joj ne može ništa. Podržava je dovoljan broj zastupnika. 

Ima li izlaza?

Ima li dakle izlaza iz ovih, prema mišljenju opozicije i dobrog dijela građana, bespuća političke zbiljnosti?

Ima, kao i u svakoj demokraciji ili zemlji koja želi biti demokratska. Od političkih stranaka se traži ozbiljan politički rad a ne prenemaganja i bacanje prašine u oči, a od birača… Što se očekuje od birača ostavimo za kraj.

Nadmudrivanja vlasti i opozicije sastavni je dio političke igre, ali ako na tome sve ostaje, jalov je to posao. Ako protiv sebe imate čvrstu vladajuću većinu, bespotrebne političke igre, uključujući tu i iniciranje glasanja o povjerenju ministrima pa i potpisivanje svakojakih inicijativa, nisu ništa drugo nego folklor. Ili još bolje, minimalan napor za pravdanje vlastite zastupničke ili uopće politički inicirane plaće. 

Umjesto ovih igara, jakih i prejakih riječi u izjavama za javnost, širenja virtualnih memova, zbijanja šala i pošalica na račun HDZ-a preko društvenih mreža, opozicijskim bi političarima bilo bolje da zavrnu rukave i prionu poslu.

Kako?

Nuđenjem rješenja na temelju ozbiljnog političkog programa, te krvavim terenskim radom –  fizičkim u obilasku “izborne baze” i virtualnim preko interneta –  kako bi se biračima objasnilo što bi nam to trebalo da sutra bude bolje i kako bi to trebalo napraviti.      

Plenkovićeva Vlada je na pola mandata, što znači da bi najkasnije za dvije godine trebali biti parlamentarni izbori, a niti jedna politička grupacija zastupljena u parlamentu još uvijek ne nudi nikakvav suvisli alternativni program postojećoj vlasti.

Sto i jedno pitanje lebdi nad glavama građana Hrvatske…

…od rata na manje od 1000 kilometara od naših granica i njegovih posljedica do ekonomskih i razvojnih problema koji nas čekaju u budućnosti – a opozicijske stranke, od desnice do ljevice, se više-manje bave zabavnim političkih folklorom umjesto da se znoje radeći.

Nigdje cjelovitog i koliko toliko provedivog programa, a još manje entuzijazma i želje zastupnika i aktivista opozicijskih političkih stranaka da, kako se to nekada govorilo, siđu među narod i objasne kako i u kom pravcu misle voditi zemlju. Iz hladovine ureda i vlastitog doma, čak i kad bi u rukama imali neki suvisli program, nema uspjeha u politici. 

Pored ovakve anemične opozicije koja se zadovoljava verbalim ispadima i doskočicama HDZ doista može vladati stoljećima. Ukoliko se to želi promijeniti recept je dakle jednostavan: manje priče a više rada.      

A birači? Mogu se prazniti na društvenim mrežama, mogu o političarima misliti što god žele, ali kada dođe vrijeme da sljedeći puti glasaju neka isključe emocije i simpatije, pročitaju tko što nudi, izaberu ono što im je najbliže i poslije, ako pobijede oni za koje su glasali, inzistiraju da se to i provede.

Ukoliko ne pobijede “njihovi” trebaju davati podršku “svojima” ukoliko su to radom zaslužili i pritiskati vladajuće.

Oni koji ne glasaju neka šute, skriveni iza lažne utjehe da se ionako ništa ne bi promijenilo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari