KOMENTAR NEVENA ŠANTIĆA

Kolumna | Neven Šantić: Što će se promijeniti u Opatiji prelaskom Aničić i Tramontane u HDZ

06.07.2024.
20:03
Foto: Pixsell - Riportal

Za neke iznenađujući a za neke gotovo pa očekivan, ulazak doskora nezavisnih vijećnika Vere Aničić i Domagoja Tramontane u HDZ nije ostavio ravnodušnima Opatijce. A bit će komentara i u cijeloj Primorsko-goranskoj županiji

Piše: Neven Šantić

Potpredsjednik Vlade RH te alfa i omega HDZ-a u plavo-zelenoj županiji Oleg Butković, uz primjerenu pompu predstavio je nove članove koji, sudeći prema njihovim prigodnim izjavama, u ovoj „dobro vođenoj i programski atraktivnoj stranci” vide priliku za ostvarenje vlastitih ambicija.

Butkovićev ego na konferenciji za novinare je bio ispunjen. Iskoristio je još jednu priliku da, desetak mjeseci prije sljedećih lokalnih izbora pokaže SDP-u te ostalim strankama i nezavisnim igračima koliko je zapravo HDZ moćan stroj. Toliko moćan da mu se pridružuju i dojučerašnji suparnici u regiji koja, u odnosu na HDZ, diše oporbeno.

Počelo je još tamo u ljeto 1992. godine…

I nije to od jučer. Takoreći od uspostave višestranačja svaka akvizicija HDZ-a na uštrb političkih suparnika u Primorsko-goranskoj županiji slavi se kao velika pobjeda. Počelo je još tamo u ljeto 1992. godine kada su riječki gradonačelnik Željko Lužavec i saborski zastupnik Darko Čargonja iz SDP-a prešli u HDZ. Tadašnji čelnik vladajuće stranke u Rijeci Miljenko Kurobasa slavodobitno je izjavio da su „iščupani motori SDP-a”.

Ipak, izgleda da su ti iščupani motori već bili u lošem stanju jer je nekoliko mjeseci kasnije, na prvim lokalnim izborima u neovisnoj Hrvatskoj, SDP u koaliciji s HSLS-om i HNS-om u Rijeci i Županiji do nogu potukao HDZ.

Slično se događalo i kasnije. HDZ nije ništa posebno profitirao ni kada su mu prije desetak godina iz PGS-a i Hrvatskih laburista pristupili legenda boćanja Dinko Beaković odnosno ondašnji dekan Filozofskog fakulteta Predrag Šustar.

Hoće li se sada ipak nešto promijeniti kada HDZ u Primorsko-goranskoj županiji vodi ambiciozni i samouvjereni Butković, a SDP, kao vodeći suparnik HDZ-a, u svojoj „primorskoj tvrđavi” više nije tako neupitan kao nekada? Jesu li opatijski „iščupani motori” znak da će se u ovom gradu i cijeloj županiji sljedećeg svibnja nešto politički promijeniti?

HDZ ima svoje glasačke limite

Koliko god, kako pokazuju rezultati nekoliko posljednjih lokalnih i parlamentarnih izbornih ciklusa, SDP bilježio nešto lošije a HDZ nešto bolje rezultate nego ranije, to je još uvijek daleko od radikalnih promjena na primorsko-goranskoj političkoj pozornici. HDZ ima svoje glasačke limite i prije svega se uzda da bi na vlast u Rijeci i Županiji eventualno mogao doći koalicijskim aranžmanima s onima koji oduzimaju glasove SDP-u. A to nije jednostavno postići.

Jednako je tako i u Opatiji. Kada su se 2017. razišli SDP i njegov gradonačelnik u dva mandata Ivo Dujmić, SDP je platio cijenu toga ali se nije raspao. Nakon četiri godine Fernando Kirigin pobijedio je Dujmića i vratio SDP, koji u Opatiji ima i tradiciju i solidnu podršku, u igru.

Bez Dujmića kao gradonačelnika njegova se Lista počela raspadati, izgubila je moć koju je imala u prethodnom mandatu. Aničić, koja je bila i Dujmićeva zamjenica dok je bio nezavisni gradonačelnik, i Tramontana su to shvatili i, vođeni svojom ambicijom odlučili zamijeniti „Dujmićev kadrovski inkubator” na zalasku sa strankom koja „ima što ponuditi”.

HDZ u Opatiji na lokalnim izborima osvaja oko 10 posto glasova

A u ponudi sigurno nije osvajanje vlasti u Opatiji i postavljanje Aničić i Tramontane za gradonačelnicu i njenog zamjenika. Od 2001. na ovamo HDZ u Opatiji na lokalnim izborima osvaja oko 10 posto glasova i teško da će se nešto tako radikalno promijeniti da ga zbog Aničić i Tramontane podrže svi dojučerašnji glasači Liste Ive Dujmića i omoguće HDZ-u da dođe na vlast. Toga je svjestan i Butković, koji svakako nije čovjek koji živi u oblacima.

Ipak, Butkoviću i čelništvu HDZ-a je važna svaka akvizicija kako bi se dokazalo da je ova stranka i te kako živ organizam, čak i u regijama koje joj nisu sklone. HDZ regrutira nove kadrove jer raspolaže resursima da svakoga „ambicioznog i željnog dokazivanja” može, prije ili poslije, namiriti.

A Aničić i Tramontana upravo jesu to, ambiciozni i željni daljnje promocije. Ni oni ne žive u oblacima, svjesni da ishod sljedećih izbora nije ključan za njihovu buduću političku ili poslovnu karijeru. Ako kao članovi HDZ-a odrade ono što se od njih traži mogu biti sigurni da će se HDZ pobrinuti za njih sve dok je na vlasti.

Na koncu, paradoksalno ali istinito, ovom akvizicijom HDZ-a može biti zadovoljan i opatijski SDP predvođen gradonačelnikom Fernandom Kiriginom. Nakon raspada Liste Ive Dujmića, odlaskom Aničić i Tramontane u HDZ, najveće prijetnje SDP-u od doba IDS-a, opatijski birači će na sljedećim izborima dobro promisliti kome daju glas, što tamošnjim postojanim strankama s tradicijom poput SDP-a ide u prilog.

Gotovo bismo mogli reći da se već sada zna tko će sljedeće godine pobijediti na lokalnim izborima u Opatiji. Dakako, ako Kirigin i SDP ne zabrljaju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari