KOMENTAR NEVENA ŠANTIĆA

Kolumna | Neven Šantić: Tražimo najatraktivniji turistički lokalitet u Rijeci

Trsatska gradina, Municipij, Molo longo, Korzo, Muzeji u Art kvartu, Guvernerova palača, Palazzo Modelo, Tarsatički principij, Kazalište, Kosi toranj, Palazzo Adria… koji je od ovih lokaliteta najatraktivniji za turiste koji sve više obilaze Rijeku – i ne samo kada pada kiša ili vrijeme nije pogodno za kupanje?

Piše: Neven Šantić

Ili turiste možda najviše privlače trgovački centri kao turističke atrakcije novog doba, doba kada i na odmoru trese potrošačka groznica?

Uza svu ljepotu i povijesno značenje/nasljeđe spomenutih lokaliteta, moj osobni favorit za “naj” turističku atrakciju je Astronomski centar na brdu Sv. Križ.

Zašto?

Samo brdo, visoko 213 metara, se smatra najstarijim arheološkim lokalitetom u Rijeci, od ožujka 2006. godine preventivno zaštićenim kao kulturno dobro Republike Hrvatske a Centar je nastao oko rekonstruirane vojne utvrde iz Drugog svjetskog rata.

Unikatni objekt svoje vrste

Najprije je 2001. godine u utvrdi, pravokutnog tlocrta s četiri istaknute kutne kule kružnog oblika, izgrađena zvjezdarnica, da bi 2008. godine počela rekonstrukcija objekta s planetarijem i ostalim prostorijama potrebnim profesionalnim i amaterskim zaljubljenicima u astronomiju.

Napokon, 2. travnja 2009. godine, otvoren je Astronomski centar Rijeka, jedan od unikatnih objekata svoje vrste u Hrvatskoj i, kako se to obično kaže, ovom dijelu Europe, te ponos Rijeke i Riječana.

A da Astronomski centar Rijeka dobije posebno značenje pobrinuli su se projektanti koji su na vrhu građevine osmislili jedinstvenu terasu s nezaboravnim pogledom na Rijeku i Riječki zaljev, kao i na riječko zaleđe. Kao što se može vidjeti na fotografijama, pogled doseže do Krka i Cresa, od Kostrene sve do zapadnog dijela grada, i cijelog poteza od Brseča do Voloskog. Okrenemo li se za 180 stupnjeva, s istog mjesta možemo vidjeti i cijelu udolinu od Orehovice do Drage.

Prvorazredna turistička atrakcija

E, upravo to ovaj objekt čini prvorazrednom turističkom atrakcijom. Dobar dio Riječana zna za njega (nažalost mnogi tamo nikada nisu bili), rado dolaze u kafić na vrhu zgrade da bi uživali u pogledu. Neki od njih dovode i svoje goste. Ovaj riječki turistički biser zaslužuje biti još posjećenija atrakcija i u smislu kulturnog turizma koji se gaji u Rijeci.

S jedne strane, to spašava i njega i njegov okoliš od moguće devastacije najezdom horda turista. Na drugoj pak strani, brojni turisti, strani i domaći, moraju ugrabiti priliku s vrha prirodne terase na kojoj je smještena Rijeka baciti nezaboravan pogled na grad i morski “bazen” koji ga oplakuje.

Zar ne?

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari