KOMENTAR NEVENA ŠANTIĆA

Kolumna | Neven Šantić: U Rijeci stanovi sve skuplji. Sjeća li se netko kolika im je cijena bila 1960-ih? Evo usporedbe!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Posljednjih godina, što zbog turizma što zbog ulaska u Europsku uniju i pristupačnosti nekretnina strancima, cijene stanova u Hrvatskoj otišle su u nebo. Rijeka nije iznimka. Dapače. No, je li tako uvijek bilo? Došao sam do podataka kakva je cijena stanova u Rijeci bila 1960-ih i evo usporedbe.

Piše: Neven Šantić

Prema najnovijim podacima, u Opatiji su najskuplji kvadratni metri stana u Hrvatskoj. S prosječnom cijenom od 5.000 eura Opatija je prestigla i Dubrovnik.

Ali i Rijeka ne posustaje. Nije još dostigla staru damu s Kvarnera, ali diše za vratom Zagrebu. Prosječna cijena kvadratnog metra stana u Rijeci iznosi oko 2.800 eura, a prema stručnjacima koji se bave nekretninama ta cijena varira od prosječno 2.500 eura za metar u već useljenim stanovima do prosječno 3.600 eura za kvadratni metar u novogradnji.

Nitko ne zna kada će se trend rasta cijene stanova zaustaviti ili usporiti

Nitko ne zna kada će se trend rasta cijene stanova, posebno na Jadranskom moru koje je samo po sebi atraktivno i za turizam i za život tokom cijele godine, zaustaviti ili barem usporiti. Ali je moguće usporediti današnje cijene stanova u novogradnjama (tržišta „starih” stanova u socijalizmu praktički nije bilo već su postojale zamjene stanova) s onima od prije šezdeset godina.

I vidjeti da li je našim očevima i djedovima bilo lakše doći do stana nego nama ili našoj djeci. Naravno, treba uzeti u obzir da većina Riječana sve do 1990. godine nije kupovala stanove nego ih je dobivala od svojih poduzeća i koristila kroz instituciju stanarskog prava, pa se ova kalkulacija koja slijedi odnosi na one naše sugrađane koji su, da ne čekaju na listi za dodjelu stanova, sami sebi mogli priuštiti kupovinu stana.

Usporedba cijena stanova kroz godine

Uzeo sam podatke o cijenama novoizgrađenih stanova 1962, 1965., 1968. i 1970. godine, i usporedio ih s tadašnjom prosječnom plaćom.

Dakle, 1962. godine metar kvadratni stana u Rijeci koštao je 573 dinara dok je prosječna mjesečna plaća bila 321 dinar (odnos kvadrata i plaće 1,8), 1965. metar je bio 770 dinara a prosječna plaća 611 dinara (odnos 1,3), 1968. kvadrat je bio 1.600 dinara a prosječna plaća 1.074 dinara (odnos 1,5), dok je 1970. godine cijena kvadrata stana iznosila 1.853 dinara a prosječna plaća bila je 1.350 dinara (odnos 1,4).

Vidimo da je stan u Rijeci, gledajući omjer cijene kvadrata stana i prosječne plaće, bio najskuplji 1962. godine, da bi se u narednim godinama taj odnos stabilizirao na oko 1,4, što znači da je cijena kvadrata stana bila za 1,4 puta veća od prosječne plaće.

Kakav je taj odnos danas?

Prosječna plaća krajem prošle godine u Primorsko-goranskoj županiji odnosno Rijeci iznosila je oko 1.200 eura dok je, kako sam već spomenuo, prosječna cijena kvadratnog metra stanova u novogradnjama u Rijeci 3.600 eura. Prema tome, danas je taj odnos kvadratnog metra stana i prosječne plaće 3 ili, drugim riječima, danas su novoizgrađeni stanovi u Rijeci za prosječnog Riječanina dvostruko skuplji ili (ne)pristupačniji nego što su bili prije skoro šezdeset godina.

Za one koje zanima koliko bi cijena kvadratnog metra i prosječna plaća iz 1970. godine vrijedile danas u nekoj usporedivoj valuti, kako eura tada nije bilo poslužit ćemo se dolarima (koji je trenutno gotovo izjednačen s eurom). Usklađeno sa stopom inflacije, cijena kvadrata stana od 1.853 dinara iznosila bi danas 1.172 dolara, dok bi prosječna plaća od 1.350 dinara iz 1970. godine iznosila 854 današnja dolara. I iz ovog pokazatelja vidljivo je da je metar kvadratni stana tada bio u Rijeci pristupačniji nego danas, ali i da je tadašnja riječka plaća bila puno bliža današnjoj nego što bi se moglo pretpostaviti.

Kako god bilo, tko god danas mora do stana, a da nije toliko bogat da naprosto ulaže u nekretnine, nije mu lako.

I možemo se samo nadati da će divljanje cijena nekretnina stati, kako u Hrvatskoj tako i u Rijeci.

Barem radi mladih koji bi željeli nastaviti živjeti i raditi u našem gradu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari