INDUSTRIJA OD NEKOLIKO MILIJARDI EURA /

Kolumna | Šprajc očitao bukvicu licemjernim europskim birokratima: ‘Onda zagađenje mora više nije tako važno’

‘Naime, jedan od najvećih zagađivača mora i oceana plastikom su – ribari’, rekao je Šprajc

Zoran Šprajc komentirao je za RTL podizanje ekološke svijesti time što od prvog dana Nove godine više nećemo smjeti ni koristiti ni proizvoditi lagane plastične vrećice. U pitanju su one najtanje od 15 do 50 mikrona. Zakon stupa na snagu nakon dvogodišnje odgode. Cilj je da građani kao prije 50 godina što više koriste višekratne vrećice, pletene cekere po mogućnosti.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Hvalevrijedna inicijativa, ali kada je već brižni ministar spomenuo plastične vrećice i zagađenje mora, ima u vezi toga jedna zgodna informacija koju čak i ekološke udruge rijetko ili nikako ističu, a političari, kako hrvatski tako i europski, uopće ne ističu. Naime, jedan od najvećih zagađivača mora i oceana plastikom su – ribari. Jer od sveg plastičnog smeća koje završi u moru pojedinačno je najviše odbačenih i potrganih ribarskih mreža. I ne samo to, odbačene ribarske mreže jedan su od najštetnijih oblika zagađenja plastikom.

Utvrđeno je da su četiri puta štetnije od svih ostalih oblika zagađenja plastikom. Krupnije morske ribe koje progutaju dijelove mreže umiru u strahovitim mukama, a one manje ribe umiru u njih zapletene. Naravno europskim birokratima ne pada na pamet ograničiti ili zabraniti korištenje ribarskih mreža jer riječ je o industriji od nekoliko milijardi eura koja zapošljava tisuće ljudi pa onda zagađenje mora više nije tako važno”, komentirao je Šprajc.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari