FILMOVI U PROSINCU

Evo zanimacije u prosincu! Art-kino nudi bogat filmski program -s distancom!

Sa smanjenim kapacitetom, ali postojano raznovrsnim filmskim programom Art-kino u prosincu donosi film o kojem govori cijela Hrvatska – Kumek Darija Juričana. Uz program Kvarner u kratkom predstavlja se nova domaća kratkometražna filmska produkcija snimljena u našoj županiji, a ponuda novih filmova udovoljit će ljubiteljima horora, drame, obiteljskih priča, izuzetnih dokumentaraca i filmova za cijelu obitelj!

Prosinački program u Art-kinu otvara riječka premijera jednog od najiščekivanijih filmova godine – Kumek Darija Juričana – zakazana za 1. prosinca u dvostrukom terminu – u 17 i u 19:30 sati. Treći dio dokumentarnog serijala Gazda donosi priču o kontroverznom političkom usponu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Scenarij filma potpisuju istraživački novinari Saša Paparella, koji je koautor i drugih filmova u serijalu, i Zvonimir Tivon, a uz film će se predstaviti i knjiga Kumek, komplementarna filmu, čiji su autori Saša Paparella i Hrvoje Appelt. Dario Juričan i Saša Paparella gosti su obiju premijernih projekcija u Art-kinu, a ulaznice za 1. prosinca već su rasprodane pa je do 7. prosinca, za sve zainteresirane posjetitelje, dodano još pet projekcija filma.

Kvarnerska filmska komisija u prosincu organizira Kvarner u kratkom u sklopu kojeg će se u Art-kinu prikazati tri uspješna domaća kratkometražna filma snimljena u Primorsko-goranskoj županiji, te održati predavanje Ree Rajčić na temu filmske produkcije u Hrvatskoj, u suradnji s Odsjekom za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u RijeciKvarner u kratkom program je kojim Kvarnerska filmska komisija želi učiniti svoj rad vidljiv široj javnosti, predstaviti produkcije snimljene na našem području, ali i otvoriti prostor za učenje i rad mladih. Tim će se povodom u četvrtak, 17. prosinca u 19 sati u Art-kinu prikazati tri kratkometražna filma snimljena na različitim lokacijama u našoj županiji. Na repertoaru su redom: Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio riječkog redatelja Igora Bezinovića i Ivane PipalNišta ja tebi ne govorim, samo kažem riječke redateljice Sanje Milardović te Njemački inat Silve Ćapin. Nakon projekcije slijedi razgovor s članovima filmskih ekipa, a ulaz na program je slobodan.

I ove će se godine, po osmi put, u Art-kinu održati Maraton kratkometražnih filmova, manifestacija kojom se na najkraći dan u godini, 21. prosinca, slavi kratka filmska forma diljem hrvatskih nezavisnih kina. Program se u Art-kinu održava 20. i 21. prosinca uz dva bloka filmova kratkog metra, u organizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra, u suradnji s Kino mrežom te uz podršku domaćih autora.

Od novih naslova na programu Art-kina, 3. prosinca stiže horor drama Mali Joe Jessice Hausner. Samohrana majka Alice predana je inženjerka agronomije u korporaciji koja se bavi uzgojem novih biljnih vrsta te je uzgojila poseban grimizni cvijet koji se odlikuje izuzetnim terapeutskim svojstvima. Ali kako cvijet raste, tako raste i njena sumnja da on i nije tako bezopasan.

Dirljiva francuska komična drama Neobični životi Oliviera Nakachea i Érica Toledana (autora svjetskog hita Nedodirljivi) s Vincentom Casselom u glavnoj ulozi, na programu Art-kina od 10. prosinca, donosi priču o dvojici muškaraca koji zajedno pomažu djeci s teškim oblicima autizma koju su druge institucije odbacile.

Meksički dokumentarni film godine, nagrađivana Ponoćna obitelj Lukea Lorentzena, na programu od 15. prosinca, snažna je kritika zdravstvenog sustava u Meksiku, na trenutke nalik akcijskom filmu.  Mjesto radnje je Ciudad de México, jedna od najvećih svjetskih metropola koja za svojih devet milijuna stanovnika na raspolaganju ima svega 45 ambulantnih kola hitne pomoći. Nedostatke uništenog javnog zdravstva popunjavaju mnoge privatne obiteljske ambulantne službe, međusobno se utrkujući kako bi što brže ‘ugrabile’ unesrećene pacijente i odvezle ih u privatne klinike umjesto javnih. Ponoćna obitelj donosi nevjerojatnu priču o jednoj od njih.

Od 18. prosinca na programu Art-kina igra i redateljski prvijenac Vigga MortensenaObiteljska priča. Poznati glumac u filmu ujedno glumi glavnu ulogu, Johna, rastavljenog muškarca, oca dvoje djece, koji sada živi sa svojim partnerom Ericom. Njegov otac (Lance Henriksen) pokazuje znakove demencije, a dok John brine za njega, zauzvrat dobiva salve rasističkih i homofobnih uvreda.

Obiteljski program u prosincu donosi dvije animirane avanture za cijelu obitelj! Na veliko platno Art-kina stiže posljednji film svjetski poznatog francuskog majstora animacije Jean-Françoisa Laguioniea Putovanje jednog princa, prikazan na mnogobrojnim svjetskim filmskim festivalima (Locarno, New York, Rotterdam), na programu Art-kina od 12. prosinca, te repriza velikog i šarolikog glazbenog hita Trolovi: Svjetska turneja.

Rad Art-kina odvija se u skladu sa svim propisanim epidemiološkim mjerama. Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, preporučuje se pravovremena kupnja ili rezervacija ulaznica (što vrijedi i za projekcije gdje je ulaz besplatan).

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari