EPOHALNO DJELO

Riječke ljetne noći: Veličanstvena Beethovenova Deveta ovaj tjedan u „Zajcu“!

Nakon spektakularnog plesnog otvorenja, Riječke ljetne noći nastavljaju se izvedbom veličanstvene „simfonije nad simfonijama“, Beethovenove Devete, na simfonijskom koncertu naziva „Oda radosti“ u HNK Ivana pl. Zajca u četvrtak, 27. lipnja 2024. s početkom u 19.30 sati. Time će Riječke ljetne noći obilježiti 200. godišnjicu Beethovenove kultne simfonije čijom je praizvedbom 1824. u Beču sam dirigirao, popraćenom oduševljenjem koje do danas nije nimalo splasnulo.

Današnja himna Europske unije, „Oda radosti“, na stihove skladateljevog velikog suvremenika Schillera, poziva u četvrtom stavku „Devete“ na slobodu i zajedništvo. U ovoj će riječkoj izvedbi vokalno-instrumentalne simfonije to učiniti vrhunske solističke snage riječke Opere, sopranistica Gabrijela Deglin, mezzosopranistica Stefany Findrik, tenor Bože Jurić Pešić i bas-bariton Luka Ortar, Riječki operni zbor i Akademski zbor „Ivan Goran Kovačić“ te Riječki simfonijski orkestar, a svi pod vodstvom karizmatičnog maestra Valentina Egela.

Svoju posljednju simfoniju veliki je Beethoven napisao pred kraj života i njome je vjerojatno najbolje izrazio sebe. Smatra se njegovim najvažnijim djelom, sintezom njegova stvaralaštva i prvom simfonijom u kojoj se koristi ljudski glas, solisti i zbor, a također i svojevrsnim stilskim mostom između klasičnog i romantičnog razdoblja. Duboko misaono djelo u kojem  sloboda i ljubav na kraju pobjeđuju sva zla i nesreće čovječanstva, a radost zamjenjuje bol izazvalo je pravo oduševljenje. S oduševljenjem je prihvaćena i revolucionarnost prvog uvođenja ljudskog glasa u simfonijsko djelo. Ovim je remek-djelom Beethoven pokazao smjer razvoja europske glazbe i svijetu ostavio svijetu umjetničku i humanističku oporuku, uglazbljene ideale o zajedništvu, slobodi, jednakosti i ljubavi.

Deveta simfonija nezaobilazno je djelo povijesti glazbe, epohalno djelo koje svoju aktualnost ne gubi već dva stoljeća.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari