ZADNJA IZLOŽBA

”ZARAZNI ALGORITMI” U riječkoj Filodrammatici se otvara inovativna izložba ruske umjetnice Helene Nikonole

Idi na originalni članak

Izložbom Zarazni algoritmi ruske novomedijske umjetnice Helene Nikonole, udruga Drugo more privodi kraju bogat ovogodišnji izložbeni program. Izložba se otvara u četvrtak, 17. prosinca u 19 sati u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka), gdje ostaje do 8. siječnja 2021. godine.

Oglas

Helena Nikonole je umjetnica, kustosica i predavačica koja živi i radi u Moskvi. Djeluje u području hibridne umjetnosti i nove estetike, s naglaskom na teme umjetne inteligencije i Interneta stvari (IoT). Svojim radom nastoji doprinijeti uvidu u mogućnosti tehnologije da unaprijedi ljudsku svakodnevicu, istovremeno ukazujući na rizike i opasnosti koje korištenje novih tehnoloških alata unosi u naše živote i društvo.

Za razliku od tehno-optimista, koji u svakoj tehnološkoj inovaciji vide napredak čovječanstva, Helena Nikonole nastoji kritički promotriti različite posljedice upotrebe tehnologije. Na riječkoj izložbi Zarazni algoritmi, posjetitelji će imati priliku upoznati njezine radove koji koriste pukotine u sustavu nadzornih kamera i Interneta stvari.

Koristeći njihove slabe točke, Nikonole hakira te sustave i pomoću algoritama im pridaje nova značenja i funkcije, čime ukazuje na njihove nedostatke i razotkriva količinu podataka koje digitalni uređaji prikupljaju o svima koji ih koriste.

Iako je hakiranje nadzornih kamera motiv koji se ponavlja u svim radovima, izložba u prvi plan zapravo stavlja algoritme i raspon njihovih mogućnosti, od čitanja i interpretacije podataka do generiranja novih značenja u formi glazbenih kompozicija i tekstova.

Primjerice, u radu deus X mchn, umjetnica koristi neuronsku mrežu koja izračunava gramatičku strukturu svetih tekstova – Starog i Novog zavjeta, Kur’ana, Tore, Dhammapade, Ramayane, Tao TeChinga i drugih – odnosno pronalazi njihov kod. Pojavljujući se iznenada i na zaprepaštenje korisnika s internetom povezanih uređaja, umjetna inteligencija na temelju tih podataka generira vlastiti „sveti tekst“ i uživo ga recitira putem zvučnika na hakiranim nadzornim kamerama ili ga ispisuje pomoću „opsjednutih“printera diljem svijeta.

Spomenuti rad pritom nije jedini čiji će se sadržaj moći uživo pratiti. Primjerice, u radu Faces2Voices, posjetitelji se mogu uključiti u stvaranje glazbene kompozicije na internetu, koja nastaje korištenjem umjetne inteligencije koja na temelju tehnologije prepoznavanja lica proizvodi i u skladbu pridodaje zamišljene glasove.

Izložbu je nakon otvorenja moguće besplatno posjetiti u radnom vremenu od ponedjeljka do subote između 16 i 20 sati, osim na datume od 24. do 26. prosinca i 31. prosinca, te 1., 2. i 6. siječnja 2021. godine, kada galerija neće raditi.

U skladu s preporučenim mjerama za sprječavanje zaraze koronavirusom, broj posjetitelja koji istovremeno mogu biti u galeriji je ograničen. Posjetitelji su pozvani da na ulazu dezinficiraju ruke, održavaju odgovarajuću međusobnu udaljenost i obavezno nose zaštitnu masku za lice.

Više o svim predstavljenim radovima doznajte na internetskoj stranici Drugog mora.

Exit mobile version