STABLO LADONJE

Bira se Europsko stablo godine! Podržite hrvatskog predstavnika – najstariju istarsku Medulinku!

Foto: Tree Of The Year

Stablo ladonje u centru Medulina, nakon osvajanja titule Hrvatskog stabla 2020. godine, predstavlja Republiku Hrvatsku u međunarodnom natjecanju, Europsko stablo 2021. godine.

Natjecanje traje do 28. veljače, a u konkurenciji je 14 stabala iz cijele Europe. Među njima je naša ladonja jedina kandidatkinja čokoladnih plodova! Stablo ladonje  vanvremenski je suputnik ljudi, čijim se slatkim, čokoladnim bobicama hranio i sam Odisej, simbol čovjeka putnika, na svom putu kući. Posebno se i daleko u prošlost veže za središta istarskih mjesta jer se u njenom hladu oduvijek susretalo.

Mali svakodnevni razgovori jednako kao i donošenje odluka od značaja za zajednicu, cijela prošlost Mediterana krije se u krošnji toga stabla. Na našim prostorima iza različitih naziva uvijek je ista slika: košćela, kostela, koprivić, koprivica ili pak fafarinka, kostanjula, pelegrinka. A u Medulinu ona je Ledonja za najstarije koji pamte koliko i protagonistica ove priče, Najstarija Medulinka, 115 godišnje stablo ladonje na medulinskoj placi, piše Glas Istre

Cilj je međunarodnog natjecanja za Europsko stablo godine istaknuti značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini, posebno tragajući za stablima ukorijenjenim u život zajednice, koja svojom pričom svjedoče o prošlosti i povezanosti s ljudima

Glasati se može s jedne e-mail adrese za dva favorita do ponoći 28. veljače 2021. godine, OVDJE  .

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari