Bisera Dvorničić kuha za Rijecan.in – danas se častimo šparogama

Prošlogodišnja natjecateljica popularnog televizijskog showa »3, 2, 1 – kuhaj«, Riječanka Bisera Dvorničić jednom tjedno za portal rijecan.in pripremiti će nešto ukusno…

Počinjemo šparogama

Samonikle ili uzgajane vjesnik su proljeća. Cijenjene su zbog specifičnog okusa, a one divlje puno su aromatičnije a time i cjenjenije. Koliko god vam prijale nemojte ih pretjerano konzumirati jer opterećuju bubrege.
Prilog su mesu, ribi i školjkama, a izvrsne su s jajima, rižom, paštom i juhama.
Najcjenjeniji su vrhovi ali je jestiv i meki dio stabljike. Onaj drvenasti, otpadni dio svežite u snopić i služit će vam kao dodatak u kuhanju raznih juha od povrća.
Divlje šparoge ne kuhaju se i moraju ostati „žive“. Ja ih kratko blanširam radi higijenskih razloga, a uzgajane kuham „al dente“ tako da prvo stapke stavim u vrelu posoljenu vodu s malo putra i šećera, a vrhove dodam na samom kraju termičke obrade.

Fritaja od šparoga
Blanširane šparoge izrežite na štapiće pa ih okrenite na umjereno zagrijanoj masnoći (ja koristim maslac). Jaja izlupajte u zdjelici sa žlicom dvije mlijeka, sol i papar pa dodajte šparogama. Lopaticom (najlakše se radi silikonskom) izvrnite rubove tako da fritaja ostane kremasta – nikako ne smije biti prepečena odnosno suha. Ako imate gljiva, pancete ili šunke obogatit će, ali i ublažit okus šparoga.
Sve ono što mislite dodat u fritaju najprije malo zapecite na masnoći, a tek na kraju dodajte šparoge i jaja, a pritom pazite na slanost. Toplu fritaju možete obogatiti žlicom parmezana ili fino naribanog topivog sira.

Autor: Bisera Dvorničić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja