IZ SERIJE "HRVATSKA GLAZBA"

Dino Dvornik, Oliver Dragojević i Toma Bebić na posebnoj ediciji novih poštanskih marki Hrvatske pošte

Hrvatska pošta danas u optjecaj pušta nove prigodne poštanske marke iz serije “Hrvatska glazba“! Najnoviji dodatak kolekciji markica s motivima domaćih glazbenih legendi bit će reprodukcije najpoznatijih izdanja gramofonskih ploča – Dina Dvornika, Olivera Dragojevića i Tome Bebića.

Autori prigodnih poštanskih maraka su Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, dizajneri iz Zagreba, a nominalna vrijednost marke jednaka je za svaki motiv i iznosi 10 kuna, prenosi portal Muzika.hr

Marke su otisnute u nakladi od 100.000 primjeraka po motivu od čega je 1000 arčića u pripadajućim numeriranim etuijima.

Marke koje odaju počast hrvatskim glazbenim velikanima otisnute su u arčićima s četiri samoljepljive marke, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Okrugli arčići imitiraju gramofonsku ploču.

Dino Dvornik – “Dino Dvornik”

Da će Dino promijeniti hrvatsku glazbu bilo je očito još 1989. kada je objavio debitantski album “Dino Dvornik”.Na albumu su se nalazili i danas najveći Dinovi hitovi: “Zašto praviš slona od mene”, “Ti si mi u mislima”, “Tebi pripadam”, “Ljubav se zove imenom tvojim”…Dino je njime oglasio da funk nije prolazi tinejdžerski trend, već čista strast.

Foto: Pošta.hr

Oliver Dragojević – “Galeb i ja”

Lik ‘The Voicea’ – Olivera Dragojevića također je otisnut na markicu, i to reprodukcija njegove singlice “Galeb i ja”.

U sedamdesetima i osamdesetima Oliver je bio kultni dalmatinski pjevač s himničkim i antologijskim skladbama poput “Galeba”, “Malinkonije”, “Oprosti mi pape”, “Skalinade” i brojnih drugih, a u devedesetima i novom mileniju postao je najveća i najblistavija zvijezda hrvatske, ali i regionalne scene.

Foto: Pošta.hr

Toma Bebić – “Oya Noya”

Skladbe Tome Bebića bile su mahom “dalmatinske šansone” s osebujnim posvetama zavičaju, ali prije i poslije svega govorile su o svakodnevnim situacijama i “malim ljudima”, marginalcima s kojima se – kao boem i anarhist – najbolje slagao. Otpjevane hrapavim i sugestivnim glasom, bljesnule su na albumu “Oya Noya” 1980., s kantautorskim zgoditcima “Nevera”, “Leute moj”, “Marčelina”, “Tu-tu auto, vrag ti piz… odnija”, potvrđujući Bebićevu ulogu estradnog autsajdera koji je bježao od tadašnje splitsko-festivalske šlageristike. Osebujni Toma je bio i ostao kultna figura ne samo splitske nego i hrvatske glazbene scene.

Foto: pošta.hr

Neki od velikana čiji se lik ranije našao na markicama iz posebne glazbene kolekcije su Arsen Dedić, Ivo Robić Vice Vukov.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari