Dno dna! Majka dobila otkaz jer joj dijete ima autizam, a obrazloženje poslodavca je gnjusno

Foto: Damir Spehar/PIXSELL/Dusko Marusic/PIXSELL

Roditelji djece s teškoćama žrtve su diskriminacije češće nego što mislimo

‘Radnica je majka maloljetnog djeteta koja je saznala da joj dijete ima trajne zdravstvene probleme zbog kojih nije u mogućnosti biti u cijelosti posvećena poslu i radu, već na poslu djeluje odsutno i uplašeno, što su uočili i klijenti Poslodavca. Kao što je ranije navedeno, opis radnog mjesta Radnice podrazumijeva svakodnevnu komunikaciju s kupcima – klijentima Poslodavca te je potrebno da Radnica u komunikaciji bude pozitivnog stava i dobro raspoložena, što radnica zbog svojih privatnih obiteljskih razloga nije u mogućnosti izvršiti’, stoji u obrazloženju otkaza prodavačici iz Zagreba, čija je preslika objavljena na Facebook grupi Građanska inicijativa ‘Pomozimo djeci s invaliditetom’.

“Primjer otkaza prodavačicama u Hrvatskoj jednoj majci koja sazna da joj dijete ima autizam. Nekako smo to preboljeli i guramo dalje”, piše u statusu objavljenom uz presliku dokumenta, čija autorica naglašava da želi ostati anonimna, da je to sve sada iza nje. Sada su ona i suprug posvećeni svojem ‘anđelu’, svaki djetetov maleni napredak njima je sve i žive za to da napokon progovori koju riječ. O kojem se poslodavcu radi i je li snosio odgovornost za to stoga nismo uspjeli saznati.

A radi se o toliko skandaloznom obrazloženju da budi sumnju u samu autentičnost dokumenta.

“Ovaj slučaj je zaista grozan, no gospođa ne želi svoju priču konkretizirati u javnosti, iako je autentična. Izričito me molila da ne dijelim njezin kontakt, očito želi sve skupa ostaviti iza sebe”, kaže Siniša Bosanac iz Građanske inicijative Pomozimo djeci s invaliditetom, potvrđujući da je bio u kontaktu s gospođom.

“Otkazi poput ovoga prolaze u tišini baš zato što je ljude teško osnažiti i ne reagiraju, a to je loše. Nedopustivo je da netko dobije otkaz jer poslodavcu djeluje odsutno i uplašeno, a pritom zna za njezinu obiteljsku situaciju. To je van pameti i neshvatljivo je tko je taj koji je uopće dao takvu procjenu stanja radnika. U ovakvim je slučajevima svakako potrebno zatražiti pravnu zaštitu. Dok god se skrivaju imena, stvari će se teško mijenjati”, komentirala je za Jutarnji list Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.

Smatra da bi poslodavac u ovakvim okolnostima trebao pokazati odgovornost prema radnici i pronaći joj posao koji može zadovoljavajuće obavljati.

Lidija Bonačić-Krešić, dugogodišnja aktivna članica Udruge roditelja djece s posebnim potrebama ‘Put u život’ – PUŽ i majka mladića s teškoćama pak kaže kako kada je riječ o redovitom otkazu u slučaju u kojem radnik nije u mogućnosti uredno izvršavati svoje poslove zbog određenih trajnih osobina ili sposobnosti, tada poslodavac nema zakonsku obvezu ponuditi radniku drugo radno mjesto. No, pita se kako poslodavac nema straha od sankcija nakon ovako sročenog obrazloženja otkaza?

Budući da sadržaj obrazloženja otkaza nije zakonski definiran, poslodavac je miran ako oštećeni radnik u zakonskom roku (15 dana) ne pokrene postupak zaštite prava i nakon toga u daljnjem roku (15 dana) ne tuži poslodavca, a mnogi od zaposlenika za ove rokove ni ne znaju.

Ljudi upućeni u ovu problematiku nerijetko kažu kako se zaposleni roditelji djece s teškoćama u razvoju nerijetko suočavaju s nerazumijevanjem, problemima, pa i diskriminacijom. A ne pomaže im ni sustav pun prepreka i birokracijskih apsurda.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari