FACEBOOK DANAS SLAVI 12. ROĐENDAN: Provjerite znate li ovih 12 stvari o njemu!

Facebook danas slavi ‘Dan prijatelja’, a tim povodom svim korisnicima šalje personalizirani video koji je sastavljen od vaših fotografija s prijateljima

Facebook je danas napunio 12 godina, a današnji je dan proglasio ‘Danom prijatelja’, odnosno ‘Friends Day’.

Tim povodom najpopularnija društvena mreža svima šalje personalizirani video koji je sastavljen od vaših fotografija s prijateljima. Kao i kod videa za pregled godine, i ovaj možete uređivati prije nego ga objavite.

Facebook kaže da bi većina korisnika opciju na vrhu News Feeda trebala dobiti do sredine dana.

facebook video

A u povodu 12. rođendana ove društvene mreže bez koje je danas teško zamisliti život, donosimo vam neke činjenice koje možda ne znate o njoj.

1. Facebook je počeo kao Facemash 2003., koji je rankirao djevojke prema njihovom izgledu, što je prikazano u filmu ‘The Social Network’. Godinu dana kasnije postao je Thefacebook.com, a današnje ime dobio je 2005.

2. Prema istraživanju kojeg je Facebook proveo prošle godine, korisnici najčešće koriste izraz ‘haha’ kako bi izrazili smijanje, zatim slijedi emoji, ‘hehe’ i na kraju ‘LOL’.

3. Facebook planira nadopuniti opciju ‘Like’ sa šest emojija koji predstavljaju ‘Ljubav’, ‘Haha’, ‘Yay’, ‘Wow’, ‘Tugu’ i ‘Ljutnju’.

4. Na Forbesovoj listi 100 najskupljih brendova Facebook se nalazi na 10. mjestu iza Applea, Microsofta, Googlea i IBM-a, a ispred Disneyja, Amazona i Nikea.

5. Instagram, WhatsApp, Oculus VR i tvrtka PrivateCore su u vlasništvu Facebooka. 2013. Zuckerberg je pokušao kupiti Snapchat za 3 milijarde dolara, ali su ga odbili.

6. Prema pisanju Business Insidera, ove komapnije su pokušale kupiti Facebook: AOL, Viacom (tri puta), Microsoft, Friendster, Yahoo, Google (dvaput), MySpace i NewsCorp.

7. Prvi put kad se više od jedne milijarde korisnika spojilo na Facebook u jednom danu bilo je 24. kolovoza 2015.

8. Da je Facebook država, bila bi najnaseljenija na svijetu. Mreža ima 1,59 milijardi aktivnih korisnika mjesečno. Za usporedbu, Kina ima 1,36 milijardi stanovnika, a Indija 1,25 milijardi.

9. U Facebooku je zaposleno preko 12,000 ljudi diljem svijeta (prema podacima iz rujna 2015.), a svoj prvi ured u Africi otvorio je u Johannesburgu prošle godine.

10. Na Forbesovoj listi najboljih američkih poslodavaca, Facebook je na 15. mjestu. Na prvom je Google.

11. Facebook ima program koji se zove Free Basic, a cilj mu je cijelom planetu omogućiti besplatan pristup internetu.

12. Glavni razlog zašto je Facebook plave boje je to što je Mark Zuckerberg daltonist, no plavu boju prepoznaje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari