Dvije tisuće ljubitelja znanstvene fantastike posjetilo ‘barbarsko izdanje’ Liburnicona

Liburnicon je ove godine posjetilo gotovo dvije tisuće ljudi, a subotnja je posjećenost oborila sve dosadašnje rekorde pokazavši da je Liburnicon jednako zanimljiv i domaćem stanovništvu i gostima, kao i osobama svih dobnih skupina

Subotnja kiša i manje nevrijeme nisu pokolebali brojne posjetitelje da uživaju u izrazito bogatom programu Liburnicona. Uzmemo li u obzir kako je mistični svijet barbara bio glavna tema ovogodišnjeg festivala, ne iznenađuje da kiša i grmljavina nisu pokvarili provod gotovo tisuću hrabrih ‘barbara’, koji su bojnim pokličima i pjesmom dočekali ljetne nevrijeme koje je, osim manjih komplikacija oko provođenja vanjskog programa, zapravo primljeno kao inspirativna zvučna i svjetlosna kulisa koja dodatno unapređuje ionako fantastičnu atmosferu na festivalu.

Subotnji program obilježila su izvrsno posjećena predavanja i panel-diskusije. Ozbiljni dio programa tako je započeo panel-diskusijom o energiji budućnosti, na kojoj su sudjelovali poznati ekološki aktivist Vjeran Piršić i eksperimentalni fizičar i dugogodišnji prijatelj Liburnicona, Davor Jadrijević, a završio je izvrsnim predavanjem o astronomiji u drevno doba koje je održala Vanesa Ujčić s Astronomskog centra Rijeka.

Najviše su pažnje i interesa ipak privukli počasni gost ovogodišnjeg Liburnicona, američki pisac Alexander Freed, koji je u svom izlaganju “Stvaranje priča Ratova zvijezda” govorio o svojim iskustvima pisanja priča smještenih unutar već postojećih fantastičnih svjetova (u ovom konkretnom slučaju, u svijetu Georgea Lucasa).

Alexander Freed

Freed je autor preko šezdeset knjiga, stripova i drugih publikacija, a njegova zadnja knjiga “Rogue One: A Star Wars Story” uvrštena je i među New York Times Best Sellers, tako da je nakon samog predavanja organizirano i druženje brojnih čitatelja s autorom, kao i potpisivanje knjiga.

Predavanje Korada Korlevića, popularizatora znanosti s Astronomskog centra Višnjan i dugogodišnjeg prijatelja Udruge “Kulturni front”, očekivano je privuklo najveći interes posjetitelja, tako da se u velikoj predavaonici tražilo mjesto više. Korleviću je ovo bilo 11. gostovanje na Liburniconu, čime je potvrdio svoju titulu najvjernijeg predavača i gosta, sudjelovavši na 11 od 12 do sada organiziranih festivala.

U svom izlaganju “Kako odgojiti moderne barbare?” Korlević je govorio o rastućoj komercijalizaciji društva, ali i obrazovnih sustava i praksi, kao i o potrebi većih ulaganja, ali i temeljitih promjena, u načinu kako odgajamo i obrazujemo djecu. Dobri se sportaši treniraju od vrlo rane dobi, dok se od znanstvenika očekuje da se počnu ozbiljnije specijalizirati i obučavati tek nakon fakulteta, čime se gubi jedno od za obrazovanje najvrjednijih razdoblja života. Zaključio je kako se djecu i mlade treba poučavati da kritički razmišljaju, analitički propituju postojeće sustave i norme, a fantastika i znanstvena fantastika u tom zadatku imaju veoma važnu i vrijednu ulogu, budući da promiču imaginaciju, ali i sposobnost kritičkog promišljanja i razne oblike inteligencija.

Korado Korlević

Festival je uključivao i brojne kreativne radionice, uključujući i radionice srednjovjekovnog uvezivanja knjiga, izrade keltskih čvorova i keltskog nakita, i kreativnog pisanja, kao i prezentacije i projekcije, među kojima je posjetitelje najviše impresionirao pripovjedni nastup Srebrenke Peregrin, pod naslovom “Nordijski mitovi ili što je sve zakuhao Loki”.

Uz brojne nagradne kvizove u kojima su brojni posjetitelji mogli ispitati svoje znanje o Igri prijestolja, barbarima u pop kulturi, Conanu, knjizi “Američki bogovi” i slično, održani su i turniri u različitim društvenim stolnim igrama, kao i brojne igre, od kojih je svakako najzanimljivija (i najglasnija) bilo natjecanje za izbor naj-barbara Liburnicona.

Uz brojne dekoracije na kojima su volonteri i članovi Kulturnog fronta radili više mjeseci prije samog festivala, atmosferu su dodatno uljepšali brojni posjetitelji koji su se maskirali u omiljene likove iz fantastičnih (i znanstveno-fantastičnih) knjiga, stripova, filmova i animiranih filmova, a održano je i natjecanje za izbor najbolje maske / kostima.

“Petak je bio dobro posjećen, no golemi broj zainteresiranih posjetitelja koji su, unatoč kiši i najavama lošeg vremena, neprestano pristizali u subotu, iznenadio je i najoptimističnije među nama, ali i pokazao da se kreativni volonterski rad koji smo gotovo godinu dana ulagali (a riječ je o preko 2500 volonterskih sati kroz cijelu godinu) kako bi ovogodišnji Liburnicon učinili što boljim svakako isplatio” – poručili su organizatori iz opatijske Udruge “Kulturni front”.

 

Zabavni program Liburnicona okrunio je koncert glazbenog sastava “Slip”, čije su vesele irske melodije pokrenule noge čak i najnamrgođenijih barbara, a kako bi tijekom cijelog događanja posjetitelji imaju gdje sjesti, odmoriti i zaigrati jednu od preko stotinu ponuđenih društvenih organizatori su opremili posebnu prostoriju i postavili posebne volontere – animatore koji su objašnjavali stolne društvene igre, zabavljali i podučavali sve zainteresirane.

Liburnicon se nastavio opuštenim jutarnjim i rano popodnevnim nedjeljnim programom, kada se festival okrenuo prema djeci i najmlađima, pruživši im niz zanimljivih radionica i igara okupljenih u zabavnom i edukativnim dječjem programu “Barbari pred vratima”. Tridesetak je djece tako sudjelovalo u radionicama izrade vikinških štitova i kaciga, radilo keltske ukrase i čarobne druidske napitke, takmičilo se u turniru streličarstva za najmlađe, te uživalo u predstavi “Pra priče” poznate kazališne skupine Teatar Oz.

Nedjeljni program je, uz brojne točke namijenjene djeci, sadržavao i nekoliko predavanja, kvizova i radionica, a brojni su posjetitelji (pogotovo oni koji nisu iz Opatije i Rijeke, već iz drugih udaljenijih hrvatskih gradova, kao i iz inozemstva) ostali družiti se uz društvene igre do samog kraja festivala, izražavajući oduševljenje Opatijom i najavljujući svoj skori povratak, vjerojatno na neko od drugih događanja u organizaciji Udruge “Kulturni front”.

Liburnicon je ove godine posjetilo gotovo dvije tisuće ljudi, a subotnja je posjećenost oborila sve dosadašnje rekorde, pokazavši da je Liburnicon jednako zanimljiv i domaćem stanovništvu i gostima, kao i osobama svih dobnih skupina.

Organizatori su se još jednom zahvalili svim volonterima koji su mjesecima radili na pripremi programa, opreme i prostora, i koji predstavljaju glavu pokretačku snagu festivala. Posebne zahvale su uputili i Gradu Opatiji, bez čije financijske potpore projekt ne bi bilo moguće realizirati, kao i drugima koji su pomogli i realizaciji ovog zahtjevnog projekta, uključujući Turističku zajednicu Grada Opatije, Festival Opatija i Milenij hotele.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views