KAKO SLAVE U LIČU: Kad je blagdan, cijelo mjesto je na nogama!

Blagdan Sv. Jurja za žitelje Liča ima oduvijek veliki značaj, budući da se taj datum slavi kao dan mjesta i Župe.

Tim povodom se od 2005. godine održavaju višednevni kulturni, vjerski i sportski događaji čiji su organizatori Etnografska udruga Sv. Juraj Lič, Župa Lič i DVD Lič, a pokrovitelj je Općina Fužine.

Ove godine sve je započelo 22. travnja kada je održano tradicionalno natjecanje u bacanju potkove. Prijavio se veliki broj natjecatelja, a pobijedio je Dino Barićevac iz Liča. U napetoj borbi za drugo mjesto uspješnija je bila Mirela Kovačević iz Rijeke, dok je treće mjesto osvojio Antonio Gavrić iz Liča.

jurjeva5

Iste večeri, uoči blagdana Sv. Jurja, organizirana je šetnja mještana upaljenim bakljama iz centra do Vicićevog mosta gdje su ih dočekali članovi tamošnjeg DVD-a. Vrhunac večeri bio je paljenje tradicionalnog jurjevskog krijesa koji je, razumljivo, najviše oduševio najmlađe.

jurjeva6

Idućeg dana održane su dvije svečanosti. U Župnoj crkvi služena je sveta misa koju je predvodio vlč. Matija Žugaj. Ova godina važna je za crkvu Sv. Jurja jer se obilježava 110 godina od nabavke kipova Sv. Petra i Sv. Pavla za glavni oltar te kipova za pokrajnje oltare.

Drugi važan događaj toga dana bio je održavanje svečane akademije u Domu kulture koju je organizirala Etnografska udruga. Svečanost su latino plesom otvorili učenici Područne škole Lič koji su oduševili gledatelje te zaslužili veliki pljesak.

jurjeva1

Iako ih je u prvom i drugom razredu samo osam, za tu večer uvježbali su tri točke: dvije plesne i jednu pravu malu predstavu. S učiteljicom Sandrom Mrkalj osmislili su Novu, novu Crvenkapicu te u 15 minuta pokazali da odlično glume.

jurjeva8

Pored njih i domaćina Tamburaške sekcije Zrinski Lič, na akademiji su sudjelovala tri zbora. Iz susjednog mjesta nastupio je Zbor Vrelo Fužine, iz Rijeke već tradicionalno dolazi Zbor odgojiteljica Duga čije su se članice pohvalile osvojenim trećim mjestom na natjecanju zborova u Karlovcu.

jurjeva9

Nastupila je i Kulturno umjetnička udruga Sklad Bakar čijim dolaskom je obnovljena nekadašnja suradnja. Naime, 2005. godine njihova ženska klapa pjevala je na stručno-znanstvenom skupu pod nazivom „Kaj, ča, što“.

jurjeva7

Predsjednik Etnografske udruge Dražen Starčević u svom je pozdravnom govoru zaželio svima dobrodošlicu, a iskoristio je priliku da Bakranima čestita obljetnicu proglašenja statusa kraljevskog grada koji se zbio baš na Jurjevu, 23. travnja 1779. godine. Carica mu je tada dodijelila grb, autonomiju i crkveni patronat. Da bi sve ostalo trajno zabilježeno u foto zapisima pobrinula su se dva poznata fotografa Pero Lovrović i Milorad Sirotić.

Što se tiče fotografije potrebno je spomenuti da se u organizaciji Etnografske udruge priprema postavljanje izložbe 1. srpnja 2016. o čemu će javnost biti pravovremeno obavještena.

Šahovski turnir

Manifestacija Jurjeva 2016. nastavila se održavanjem međunarodnog otvorenog šahovskog turnira na kojem je nastupilo 35 natjecatelja. Igralo se sedam kola po švicarskom sustavu. Neizvjesnost je trajala do zadnjeg trenutka jer su osvajači prvog i drugog mjesta na kraju imali isti broj bodova, a o pobjedniku je odlučio dodatni kriterij. Ukupni pobjednik turnira je Sandro Šafar iz Rijeke, drugi je Teo Tomulić također iz Rijeke, a treći Siniša Kvaternik iz Kraljevice. U kategoriji najboljih igrača iz Općine Fužine prva tri mjesta osvojili su Starčevići, prvi je Dražen, druga Andrea, a treći Dean. Proglašeni su i pobjednici u dvije mlađe kategorije. Kod starijih kadeta prva tri mjesta osvojili su Karlo Abramović, Paula Jurković i Lea Miloš, a kod mlađih kadeta Alen Liker, Romano Radošević i Luka Novak.

Malonogometni i boćarski turniri

Završetak manifestacije obilježili su malonogometni i boćarski turniri. U malom nogometu zlatne medalje osvojila je ekipa River iz Liča, drugo mjesto pripalo je Etnografskoj udruzi „Sv. Juraj“, a treće DVD-u Lič. Najbolji strijelac turnira je Mateo Tomić.

U boćanju je pobjedu odnijela ekipa DVD-a Lič, drugo mjesto osvojio je „Vranjak“ a treće „Joja“ iz Mrkoplja.

Organizatori ovih događanja zahvaljuju svima koji su svojim prisustvom uveličali njihov dan i nadaju se susretu i iduću godinu.

Nataša Blažević Starčević

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari