LIBURNICON 2018: Opatiju opsjedaju vilenjaci i kostimirani posjetitelji

Ovogodišnji trinaesti Liburnicon opet je iznenadio velikim brojem posjetitelja, kao i opsežnošću i kvalitetom programa kojeg je obilježila središnja tema – vilenjaci.

Vilenjački duh ispunio je opatijsku osnovnu školu s početkom još jednog izdanja Festivala Liburnicon, a veseli zvuci vilenjačke glazbe i rijeke kostimiranih i dobro raspoloženih posjetitelja prenijeli su ovu magičnu atmosferu kroz cijelu Opatiju. Ovogodišnji trinaesti Liburnicon opet je iznenadio velikim brojem posjetitelja, kao i opsežnošću i kvalitetom programa kojeg je obilježila središnja tema – vilenjaci.

Ovogodišnji, trinaesti po redu Liburnicon počeo je u 17 sati nizom zabavnih i inovativnih igara koje nećete moći zaigrati nigdje drugdje, od vilenjačkog kuglanja ili Star Trek boćanja do natjecanja u raznim (često i već pomalo starim) računalnim igrama.

Središnji dio festivala svakako su bila predavanja, među kojima se svakako treba izdvojiti predstavljanje književnog opusa jednog od počasnih gostiju festivala – britanskog pisca Jonathana Strouda – koji je nezaboravnim i lako čitljivim stilom i kroz više od šest milijuna prodanih knjiga zaradio svjetsku slavu kao jedan od najboljih pisaca fantastične književnosti za djecu i mlade.

Predstavljanje je vodio i moderirao Vladimir Cvetković Sever, poznati domaći književni stručnjak, pokretač nove izdavačke kuće Mitopeja i dugogodišnji Algoritmov prevoditelj, koji je (između ostalih) i preveo sve knjige Bartimejeve trilogije, najpoznatijeg Stroudovog serijala. Nakon predstavljanja brojni su čitatelji imali priliku porazgovarati sa svojim omiljenim piscem, dobiti potpise na knjige i fotografijama obilježiti susret s književnikom koji je obilježio djetinjstvo i mladost brojnih posjetitelja.

Izrazito zanimljivo predavanje održao je i Steve Lundin (poznatiji po svom pseudonimu Steven Erikson), poznati kanadski književnik koji se niz godina bavio arheologijom, pa će tako o njegovim spisateljskom uspjesima biti više riječi u subotu, dok je prvog dana Liburnicona govorio o zabranjenoj arheologiji, tj. o arheološkim istraživanjima koja se, iz različitih razloga, zabranjuju, otežavaju ili ne financiraju, kao i o kontroverznim rezultatima i otkrićima koja će sigurno zaključiti profesionalnu karijeru svakog arheologa. Steven Erikson još se dugo nakon svog nastupa ostao družiti sa svojim fanovima koji su doputovali iz Slovenije, Slovačke i drugih zemalja.

S još kontroverznijim temama nastavljeno je u popularnom talk-showu poznatog TV voditelja Krešimira Miška, koji je sa svojim gostima, ali i publikom koja se bezrezervno uključivala u raspravu s brojnim pitanjima i komentarima, raspravljao o implozijskim tehnologijama Viktora Schaubergera, austrijskog izumitelja i (pseudo)znanstvenika čiji su nacrti (kao i on sam) zaplijenjeni od strane SAD-a odmah nakon kraja 2. svj. rata zbog njihovih mogućih vojnih i tehnoloških aplikacija.

Prezentacije su, uz brojna predavanja, pokazale da edukativno-znanstveni i kulturno-umjetnički sadržaji i dalje mogu biti privlačni i zanimljivi mlađoj populaciji, budući da su prostori njihovog održavanja bili popunjeni do (i preko) zadnjeg mjesta. Eksperimentalni fizičar i domaći izumitelj Davor Jadrijević, inače dugogodišnji prijatelj Liburnicona, pokazao je kako se može levitirati pomoću magneta, a počasni gost i poznati strip-ilustrator Enis Čišić govorio je i prezentirao kako radi naša vizualna memorija.

Liburnicon su obilježile i brojne radionice, kvizovi i igre, a posebno se isticala velika igraonica s preko 30 stolova na kojima su posjetitelji mogli isprobati jednu od gotovo dvije stotine različitih društvenih stolnih igara, uz volontere iz prijateljske udruge “Zaigrana koza” iz Pule ili Mordele iz Poreča, kao i stručnjake iz tvrtke Czech Games Edition koja se bavi izdavanjem stolnih igara.

Večer je obilježio i koncert slovenske grupe Noreia, koji su kroz vesele i zabavne zvukove irske glazbe dodatno podigli razdraganu atmosferu na samom festivalu.

Organizatori su izrazili posebno zadovoljstvo prvim danom festivala, a pogotovo napretkom koji Liburnicon ostvaruje iz godine u godinu.

Subotu nas, prema najavama, očekuje još bogatiji program, unutar kojeg se ističe panel-diskusija s glavnim književnim gostima (Steven Erikson i Jonathan Stroud), predavanja naših znanstvenika Korada Korlevića (Istarski mitovi i legende) i Ivice Puljka (Što još ne znamo?), te nezaboravni zabavni program obilježen turnirima u nekim od najboljih stolnih društvenih igara i koncertom lokalne grupe Dellboys.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari