HALLOWEEN

MOŽE I OVAKO! Spremni za Noć vještica? Popularne bundeve mogu biti i ovakve!?

Foto: Čitatelj

Iako se posljednjih godina kod nas udomaćio sa zapada uvezeni običaj obilježavanja “Noći vještica” odnosno Halloween, raskošne zabave po klubovima i kafićima ove godine će izostati

Razlog? Svima dobro znan – pandemija koronavirusa! Stoga, uz svu krizu i stvarni užas oko nas, mnogima i nije do tradicionalnog obilježavanja ovog dana što uključuje maskiranje u stravične likove ili kućne partije na kojima se do zore gledaju kultni ili pak najnoviji horor filmovi.

Ipak, mnogi će i ove godine obilježiti Dan vještica, uz kojeg ide i tradicionalno izrezivanje i oslikavanje bundeva. No one ne moraju uvijek odražavati jezu i strah, može ih se oslikati i u vedrijem tonu, kao što je to učinio jedan naš čitatelj, uz pomoć ukućana!

Podsjetimo otkud korijene vuče običaj slavljenja Noći vještica, na zapadu podržavan i od potrošačke industrije, a u tradicionalnom kršćanstvu često osporavan pa na razne načine i zabranjivan “pravim vjernicima”.

Nešto o povijesti obilježavanja

Noć vještica izvorno je bio, po keltskoj tradiciji, dan koji označava Novu godinu

“Naime, stari Kelti koji su živjeli prije 2500 godina na području Škotske, Irske i Engleske služili su se gregorijanskim kalendarom, po kojem 1. studeni označavao početak nove godine. Slavili su ga tako da su uoči noći 31. listopada, kada umire stara, a počinje nova godina, i kada su duše mrtvih posljednji put dolazile na ovaj svijet prije odlaska u kraljevstvo mrtvih, stavljali na prozore izdubljenu repu s upaljenom svijećom, kako bi im pokazale put kući.”, napisala je Marijana Brodarić a prenio e-zadar.

Tako su stari Kelti, uplašeni tom mogućnošću, prekrivali tijelo i lice zastrašujućim kostimima i maskama te stvarali veliku buku kako bi otjerali duše mrtvih.

Kršćanska tradicija početkom 9. stoljeća proglašava ovaj dan poganskim, jer predstavlja nešto što dolazi od vraga, ali je zadržala tradiciju slavljenja Dana mrtvih, te je proglasila taj dan katoličkim blagdanom kao Dan svih svetih.

Tradiciju paljenja svijeća u izdubljene repe su doseljenici iz Irske vremenom izmijenili paljenjem svijeća u bundevama, vjerojatno iz praktičnih razloga, ali i zbog stare legende o lokalnoj pijanici Jacku O’Lanternu koji je bio poznat po svojoj škrtosti, ali i lukavosti, jer je vraga uspio čak dva puta prevariti. Postoje razne verzije te priče, a jedna je da prevario vraga tako da mu je postavio izdubljenu bundevu u obliku svog lica. Kad je Jack umro, nije mogao ući u raj, ali ga niti vrag nije htio primiti u pakao. Stoga je Jack bio osuđen lutati između svijeta živih i mrtvih, a put mu je pokazivala jedino bundeva koju je imao kod sebe, u kojoj se nalazio komad žeravice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari