“PJENUŠAVI KVARNER”: U Zagrebu održana promocija autohtonih primorskih vinskih sorti

Foto: Julio Frangen

U organizaciji 4. Salona pjenušavih vina Zagreb i 4. Međunarodnog eno gastro festivala “Wine’Ri” u zagrebačkom baru Roots, održana je radionica “Pjenušavi Kvarner” u Zagrebu.

U petak je u zagrebačkom baru “Roots” održana promocija pjenušavih vina Kvarnera, a predstavili su ih profesorica Marija Vukelić, direktorica 4. Salona pjenušavih vina Zagreb i dr. sc. Žarko Stilin Belac, direktor 4. Međunarodnog eno-gastro festivala “WineRi” uz podršku Turističke zajednice grada Rijeke.

Foto: Julio Frangen

“Pjenušavi Kvarner” je radionica nastala suradnjom dvaju vinskih događaja, a prvi put je održana u Rijeci, na 3.WineRi festivalu gdje su naslijepo kušana pjenušava vina Kvarnera, većinom autohtonih sorti.

Profesorica Vukelić tada se osvrnula na pjenušavu scenu Hrvatske i regije, na sorte od kojih se najčešće proizvode pjenušci te na sve veći trend proizvodnje pjenušaca od autohtonih sorti.

Svi su se s ponosom prisjetili ovogodišnjeg hrvatskog uspjeha na najvećem ocjenjivanju pjenušavih vina u regiji – ocjenjivanja mreže Salon of Sparkling wines, na kojemu je apsolutni pobjednik bio upravo kvarnerski pjenušac – 1288 vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog. I vrbnički vinar Franjo Toljanić  osvojio je prestižnu nagradu za najbolji pjenušac u Europi na sajmu u Veroni Vinitaly s pjenušcem Gospoja.

Foto: Julio Frangen

Uspjesi kvarnerskih pjenušaca izvrstan su vjetar u leđa i drugim proizvođačima da razmisle o sortama i metodama proizvodnje pjenušca, a time i praćenju svjetskih trendova koji pridonose većoj promociji kvarnerske i hrvatske eno-gastro scene u svijetu.

Na degustaciji u Zagrebu predstavljeno je osam različitih pjenušaca kvarnerskih proizvođača; PZ Vrbnik, Ivan Katunar, Katunar, Frajona, Jarbola, Gospoja i Pavlomir, a prednost imaju autohtone sorte Primorja – žlahtina i jarbola.

Foto: Julio Frangen

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja