Povratak tradiciji, građani uz pomoć udruge na Kampusu podižu suhozid i sade lavandu

Foto: Rijeka EPK 2020

Nekolicina građana koja se odazvala pozivu susjedstva Kampus, na livadi kraj Građevinskog fakulteta na Trsatu podiže suhozide kojima će oblikovati novi park.

Radove nadgledaju umjetnik Darko Fritz i mentori iz udruge 4 grada Dragodid.

U jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, susjedstvu Kampus u Rijeci, do 1. ožujka traje majstorska radionica izrade suhozida.

Radionica koja je dio projekta I am not a robot, umjetnika Darka Fritza, odvija se svakodnevno od 10 do 17 sati pod vodstvom mentora iz udruge 4 grada Dragodid. Trenutno najvidljiviji dio projekta je sanacija do sada zapuštene površine uz zgradu Građevinskog fakulteta, sadnjom nove vegetacije.

Umjetnički rad izvodi se u formi malog parka u kojem će sadnicama bilja biti ispisan veliki tekst I am not a robot, a sve se izrađuje od organskih i neorganskih materijala kakvi su uobičajeni u oblikovanju parkova.

Uz građane volontere, u izradi umjetničkog rada sudjeluju i studenti. Organizacija vrta i sadnja biljaka lozice i lavande, koje odgovaraju lokalnoj klimi, obavlja se pod nadzorom krajobraznih arhitektica iz riječkog komunalnog društva Čistoća.

Udruga 4 Grada Dragodid osnovana je 2007. godine, a počeci djelovanja njenog sežu još u 2002., kad je održana prva međunarodna suhozidna radionica u selu Dragodid kod Komiže na Visu. Danas su prisutni na raznim lokalitetima diljem hrvatske obale i u drugim zemljama. Sjedište udruge je u Šapjanama kod Rijeke, a glavna radionica održava se u selu Petrebišća na Učki.

Darko Fritz je umjetnik, istraživač, kustos suvremene i medijske umjetnosti, grafički dizajner i oblikovatelj izložbi, koji na Kampusu Sveučilišta u Rijeci boravi u sklopu rezidencijalnog programa Vitamin D, u okviru 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture. Fritz u svom radu kritički prati razvoj tehnologije koja mijenja društvo te ostvaruje niz projekata u netipičnim medijima i u javnom prostoru.

Vitamin D podrazumijeva boravak umjetnika na određenoj lokaciji, izvan glavne turističke sezone te uobičajenih kulturnih i umjetničkih ruta, te rad sa stanovnicima susjedstva i otvaranje tema specifičnih za određenu lokaciju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari