Lovačka pašteta, salata od goranskih vrganja, krem juha od gljiva, pastrva s hrskavim lješnjakom, jelen s torticom od sira, desert od borovnica… samo su neki od specijaliteta koji se nalaze na jesenskom jelovniku restorana Eva na idiličnoj lokaciji uz Lokvarsko jezero
U restoranu Eva predstavljen nam je jesenski jelovnik. Ujedno, to je bila prilika da se predstavi promišljanje kuhinje vlasnika restorana, Marija i Tine Šubat, te da se pokaže i projekt kojim se Eva želi obratiti gostima u kućama za odmor i gostima koji vole goransku kuhinju.
Smješten na samoj obali Lokvarskog jezera, koje je starijim generacijama znano kao Omladinsko jer su ga omladinci izgradili, restoran Eva uživa spektakularnu poziciju usred borove šume.

Eva svoju ponudu bazira na sezoni, a jelovnik je promišljeno sažet
Na prezentaciji jesenskog jelovnika moglo se kušati 6 jela koja daju presjek Evine ponude. Eva svoju ponudu bazira na sezoni, a jelovnik je promišljeno sažet, te sadrži 20-ak jela, a svako ima svoje mjesto i namirnicu iz teritorija koja je središte tanjura.
Na ručku bila su poslužena sljedeća jela: salata od sirovih goranskih vrganja kao hladno predjelo pokazala je kako goranskom vrganju ne treba nužno termička obrada, već se može jesti sasvim sirov, budući je kvaliteta prvorazredna.

Objed se nastavio lovačkom paštetom s jelenjim pršutom, jelom koje daje hvalu goranskim šumama.
Slijedio je klasik – krem juha od goranskih vrganja.
Nakon togase fokus sa šume prebacio na goranske rijeke – slijedila je pastrva s hrskavim lješnjakom poslužena na sotiranom poriluku.

Restoran Eva pokazao je kako se možda neugledan i nerijeko neomiljen poriluk može pretvoriti u atraktivan prilog te kako se može izaći iz standardnih priloga na bazi krumpira, a zadržati kremastu raskoš okusa.
Jelen pripremljen “a la wild” s torticom od sira
Glavno mesno jelo bio je kralj goranske šume – jelen pripremljen “a la wild” s torticom od sira koja je hommage vučenom tijestu sa sirom, ostavštini Austro-Ugarske kuhinje. Jelo je servirano s umakom na bazi domaćeg pekmeza od šljiva koji također pokazuje vezu ovog kraja s austrijskim kulinarskim duetom slano/slatko.
Objed je završio zapečenim šumskim borovnicama, daru goranske šume, koje su servirane s kremom od jogurta i goranskim medom kao darom goranskih pašnjaka i livada.
U vinskoj ponudi Eva ne inzistira na sljubljivanju, a sukladno tradiciji alkoholnih pića na bazi bilja i voća, gosti mogu birati iz bogate ponude rakija i likera goranskih proizvođača.
Povijest restorana Eva
Restoran Eva postoji 20 godina, a vodio ga je Marijev djed Vilim, s bakom Evom po kojoj je restoran i dobio ime. Mario Šubat je, odabravši zvanje kuhara prije 9 godina odlučio ovdje smjestiti svoj profesionalni i privatni život, pa sa suprugom Tinom otvara restoran koji je nakon djedove bolesti bio zatvoren. Mario i njegova obitelj žive u stanu iznad restorana, pa se s punim pravom može reći da gosti dolaze u njihovu kuću.

Ponukani promjenama koje se događaju u Gorskom kotaru koji više nije odmorište nego odredište i boravište, te mjesto gdje se luksuz mjeri prepoznatljivošću krajobraza i načina života (čime Gorski kotar dobiva zasluženu valorizaciju ponude) Mario i Tina odlučili su svoj restoran pretvoriti u mjesto koje će nuditi kulinarsku prepoznatljivost, dakle jela utemeljena na goranskim namirnicama i jelima.

Vrlo jasno pak znaju da ne žele ići u smjeru visoke autorske kuhinje. Eva želi biti mjesto na kojem se može dobro i kvalitetno jesti i upoznavati, uživati i istraživati tradiciju ovog kraja. S tim ciljem su poduzeti i manji pothvati u uređenju prostora, pa gosti tijekom boravka u restoranu mogu saznati kako se gradila brana i Lokvarsko jezero, dobiti uvid u prošlost Lokava, te saznati zašto je Goranima “drvo prvo” ili kako je Đavolji vrt, kako se nekada zvao Gorski kotar, postao “zeleno srce Hrvatske”.
Možete uzeti i “ručak za doma”
U sklopu ovog događanja, predstavljen je i projekt kojim se Eva želi približiti gostima goranskh kuća za odmor, te gostima koji bi nakon odlučnog ručka rado uzeli “ručak za doma”.
Mario Šubat predstavio je staklenke u kojima se nalaze tri prepoznatljiva goranska jela: krem juha od vrganja, gulaš od jelena i zapečene borovnice. Ideja ovih jela je da gost u kući za odmor može jednostavnim podgrijavanjem te dodatkom valjušaka od kruha ili krumpira dobiti gotov goranski ručak, nakon kojeg se može zasladiti varijacijom goranske štrudle.
Istovremeno, vidjevši potrebu gostiju koji dolaze iz gradova i vole okus Gorskog kotara, restoran Eva odgovara na potrebu i upit – kako ponijeti kući okus goranske kuhinje. U tijeku je proces validacije, kako bi proizvodi zadovoljili sve tehničke i tehnološke zahtjeve stavljanja u promet, pa se može očekivati da će staklenke sa šarenom naljepnicom “Eva” uskoro biti u prodaji u restoranu.
Restoran Eva otvoren je od srijede do nedjelje, od 12 do 21h, a rezervacija je obvezna.





















































