Bisera kuha za Riječan.IN – PAŠTA

Jednostavna i brza za pripremu, lagana za probavu, jeftina i pristupačna svima.
Duga, kratka, široka, tanka, okrugla, plosnata, zavijena i svaka od tih oblika ima svoj umak. Sami nazivi jela u imenu označavaju vrstu pašte pa će vam Talijan reći špageti s Bolonjeze umakom .To je prvo pravilo- svaki tip pašte sa svojim umakom. Drugo pravilo – paštu stavite u kipuću zasoljenu vodu i kuhajte onoliko minuta koliko piše na omotu. Nikako ne smije biti prekuhana već „al dente“ što bi u slobodnom prijevodu značilo ne prekuhano. Svakako prije nego paštu procijedite provjerite dali je na prijelomu ujednačene boje. Treće pravilo – pašta se nakon kuhanja ne ispire pa pripazite na količinu soli koju dodajete u vodu u kojoj se kuhala, jer ne smije biti bljutava ali ni slana. Četvrto pravilo odmah nakon što ocijedite paštu umiješajte šugo i malo pouljite maslinovim uljem ili putrom.

Za predjelo računajte 70-100 gr pašte po osobi, a za glavno jelo 100-150 gr.

Za domaću paštu treba vam vremena za izradu i prostor za sušenje, pa ako nemate uvjeta i volje kupite koji paket pašte da vam je uvijek pri ruci, jer se u današnje vrijeme zaista možete nabaviti kvalitetna pašta po povoljnoj cijeni.

Osnovni recept za paštu
U osnovno tijesto ako želite možete dodati žlicu ulja i malo soli
-500 gr brašna
-5 jaja
Jaja stucite vilicom da se ujednače pa ih dodajte brašnu. Umijesite tvrdo tijesto koje nastavite mijesiti još petnaestak minuta da dobije glatku strukturu.
Zatim tijesto omotajte s prozirnom folijom i pustite da se odmara barem pola sata. Nakon toga tijesto je spremno za razvlačenje s valjkom ili na mašinicu ali ne zaboravite je prilikom razvlačenja stalno posipati brašnom da se ne bi lijepila.

Pašti možete dodati sok od špinata pa će biti zelene boje, cikle pa će biti crvena , šafrana pa će dobiti jako žutu boju, crnilo od sipe pa će biti crna, ali ne zaboravite dodati brašna toliko da pokrije količinu dodane tekućine. Ako dodate gorki kakao, crnu čokoladu ili začinsko
bilje dobit čete nove arome.

Spirale s brokulom i slanim inćunima
– jedna brokula
– 300 gr pašte spirale
– 150 mil. slatkog vrhnja
– 2 slane ribice
– 3 žlice prezle
– putar
Brokuli odstraniti tvrde peteljke pa vrhove skuhajte u slanoj vodi.
Na putru prepržite prezle da dobiju smećkastu boju.
Na malo putra prepržite slane ribice da se pretvore u pastu, dodajte slatko vrhnje i kuhanu brokulu. Nadjev dobro promiješajte da se sve spoji a brokola malo usitni. Dodajte kuhanu paštu.Po vrhu pospite preprženu prezlu i ribani parmezan.

Salata od tjestenine
količine koje sami odredite

– kratka pašta (sitniji leptirići, kraće penne)
– grašak iz konzerve
– tuna
– pomidor
– crne masline
– mozzarella
– majoneza

Paštu skuhajte, prelijte s malo maslinova ulja pa kada se ohladi dodajte grašak, tunu, pomidor rezan na kockice, mozzarellu rezana na kockice, masline bez koštica i sve povežite s minimalnom količinom majoneze, posolite.
Umjesto tune možete staviti kuhanu šunku, krastavce, papriku crvenu.

Zeleni šugo – Genovese – špageti
Ima ga za kupiti gotovog u teglici ali ako želite sami napraviti evo recepta
-30 listića svježeg bosiljka
-20 gr pinola
-2 češnjaka
-2 žlice ribanog parmezana
-2 žlice ribanog oovčjegsira
-100 mil maslinovog ulja
-krupna sol
Sve stavite u mikser i smiksajte da dobijete kremasti umak. Skuhajte špagete al dente i prije nego je ocijedite odvojite par žlica vode u kojoj se pašta kuhala. U paštu umiješajtezeleni umak i dodajte malo vode od pašte da se mmasnoćapretvori u emulziju.
Pravi Spaghetti alla Genovese pripremaju se tako da se kockice krumpirai mahune stave kuhati te kada je povrćena pola kuhano doda se pašta i sve se zajedno kuha, procijedi, doda pesto i malo vode od pašte.

Carbonara – špageti (za 4 osobe)
-400 gr špageta
-4 jaja
-8 velikih žlica parmezana ( još bolje parmezan i ribani ovčji sir)
-200 gr pancete dimljene
-1 češnjak

Špagete stavite kuhati u slanu vodu (paziti na slanoću jer je panceta slana).
U međuvremenu u posudu stavite jaja s oba sira, posolite i popaprite. Pancetu narezanu na kockice popržite na malo maslinovog ulja.Kada panceta postane khrskava dodajte dobro ocijeđene vruće špagete, pa u jednom mahu ulijte jaja sa sirom brzo miješajući pazećina dno koje je najtoplije da se jaja ne uhvate i ne koaguliraju. Odmah prosut na tanjur.Pašta mora biti kremasta, jaja se moraju zgusnuti ali ne i zgrudati.Ovdje je bitan tajming.
Ako ne želite riskirati da se jaja zgrudaju dodajte u jaja žlicu dvije slatkog vrhnja, a ako nemate parmezana naribajte nekog topivog sira (ementalera).
S pancetom možete pržiti češnjak u cijelo da pusti aromu, pa kada požuti izvaditi ga, a možete naribati malo muškatnog oraščića.

Želimo vam dobar tek…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari