Cappuccino: tri zanimljivosti koje možda niste znali

Danas već svi znaju da je cappuccino topli napitak koji se priprema kombinacijom espressa i mlijeka, odnosno mliječne pjene. Ono što ga čini posebnim je način pripreme, odnosno kako se ova dva sastojka miješaju.

Prepoznatljiv je po debelom sloju mliječne pjene na vrhu koji mu daje raskošnu baršunastu teksturu. Dodate li tome umjetničku dekorativnu notu, užitak postaje nevjerojatan.

Njegovi korijeni sežu u Italiju, koja je poznata po raznolikosti kave koju nudi. A ujedno se svrstava među najpopularnije kave s mlijekom na bazi espressa, kao i među one koje se najviše konzumiraju u svijetu.

Veza s Italijom

Puno je zanimljivih priča i činjenica koje povezuju ovu zemlju s popularnim toplim napitkom – cappuccinom. Osim zemlje porijekla, prvi moderni aparat za espresso napravio je 1938. godine talijanski inženjer koji ga je patentirao pri izradi cappuccina.

I sam naziv ima neke veze s ovom zemljom, točnije s bojom habita talijanskih kapucinaca, koja podsjeća na mješavinu i boje koje ova kava daje.

Kod nas se ovaj topli napitak od kave pije tek poslije podneva, odnosno u većini slučajeva tek za vrijeme ručka, ili uz neka njihova tradicionalna peciva, posebice kroasane.

Talijani osobu koja radi odličan cappuccino zovu i “barista”, što je sinonim za aparat za kavu.

Tajna je u stvaranju idealne pjene

Kao što je već spomenuto, čar cappuccina leži upravo u njegovoj teksturi mliječne pjene koja je u direktnoj vezi s temperaturom mlijeka. Za pripremu dobrog i kvalitetnog napitka potrebno je mlijeko kuhati na pari kako bi se uvođenjem vrlo malih mjehurića zraka stvorila mikropjena koja daje bogatu baršunastu i neodoljivu teksturu.

Idealna temperatura ne bi trebala biti viša od 65-70 stupnjeva jer je pogodna za dobivanje prekrasne svilenkaste teksture koja ujedno omogućuje oslobađanje prirodne slatkoće proteina u mlijeku.

Mikropena bi idealno trebala činiti jednu trećinu napitka, dok bi druge dvije idealne trećine trebali činiti kava i mlijeko.

Rekordi kada je ovaj topli napitak u pitanju

Prvo Svjetsko natjecanje barista održano je 2000. godine u Monte Carlu, a od tada se ova tradicija održava i svake se godine ova vrsta natjecanja održava u raznim gradovima svijeta. Podrazumijeva da sudionici imaju određeno vrijeme za koje moraju skuhati određeni broj kava među kojima se obavezno nalazi i cappuccino.

Ocjenjuje se način pripreme kao i način posluživanja, što znači da se ocjenjuje vještina, ukus i dekoracija. Naravno, sve to kulminira općim dojmom koji može biti od presudne važnosti. O pobjedniku odlučuje stručni žiri.

Najveća ikad napravljena šalica cappuccina sadržavala je 4250 litara ovog napitka, dok je rekord u broju cappuccina napravljenih u jednom satu 420 koji je postigla Australka Lisa Thomas 2018. godine.

S druge strane, rekord u broju pića u jednom satu kada je u pitanju tim ljudi je 2231, a postigao ga je tim iz Poljske 2015. godine.

Na ovom području održavaju se brojna manja lokalna i državna natjecanja, što dovoljno govori o njegovoj popularnosti i općem značaju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari