NEKONTROLIRAN IZLOV

Video | Hobotnica se lovi cijelu godinu, no sve ih je manje. Zato im je cijena paprena, kilogram košta i do 120 kuna

Hobotnica je jedno od najinteligentnijih morskih bića, uz to i osjećajno

Prije desetak godina kilogram hobotnice stajao je 30 kuna, lani 60, a sada čak i dvostruko više.

Razlog – izlov je bio nekontroliran i toliko brutalan da je u Jadranu ugrozio opstanak te vrste. I dalje nema sustavne kontrole, ali ima entuzijasta koji patroliraju morskim dnom.

Bile su zatočene u vrši, a onda ih je umirovljeni pomorski policajac iz Rijeke, sada podmorski istraživač, oslobodio.

“Na svim prilazima luka i lučica se nažalost nalazi najviše vrša gdje je ilegalan izlov zabranjen. Primijetio sam, četiri hobotnice su bile u vrši, jedna je bila vani. One su se međusobno držale krakovima, to je definitivno dokaz inteligencije. Jer da nije tako, ova koja je bila vani bi otišla”, kaže podmorski istraživač Velimir Vrzić.

Hobotnica je jedno od najinteligentnijih morskih bića, uz to i osjećajno.

“Ovisno jesu li su sretne, da li su u strahu, da li su možda preplašene, mogu mijenjati boju tijela.. Kad je preplašena, ona će većinom biti blijede boje, znači gubi boju, za razliku od toga kad je naprimjer ljuta može biti crvene ili čak crne boje”, kaže Ilenia Sudulić, biologinja Aquariuma Pula.

Zbog svega toga su se u više gradova svijeta početkom travnja održali prosvjedi protiv otvaranja farme hobotnica i nehumanog uzgoja u skučenom prostoru. S druge strane, broj ljubitelja mesa ovog glavonošca je velik.

“Mislim da su sve životinje na svoj način inteligentne, a mi moramo jesti, je l’ da? Ja bih vrlo rado bila vegetarijanac, ali mislim da ne bi izdržala”,, kaže Snježana Perović iz Zadra.

“Ona je prvo grabežljivac, strvinar. Pametna je, kao sve morske životinje..Ukusna za jest, to je najbitnije”, kaže Goran Sorić iz Iža.

Hobotnice se love cijelu godinu, ali ih je sve manje. Ribari kažu da im se broj u posljednjih nekoliko godina drastično smanjio, pa im se i cijena u godinu dana udvostručila. Sa 60 na 120 kuna za kilogram.

“Dozvoljeno je profesionalnim ribarima, dozvoljeno je recimo ovima koji imaju povlasticu za mrižu, oni koji mogu vrše bacati, a recimo nije dozvoljena modra galica, to je jako zabranjeno, tu su velike kazne”, kaže Pero Pedisić, ribar iz Zadra.

A za krivolov rekreativci, ovisno o načinu na koji su ilegalno lovili, mogu dobiti kaznu i do 50 tisuća kuna, izvještava Nikolina Radić za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari