Jela od sirovih sastojaka za odvažnije i željne novih, zdravih okusa

U zadnje vrijeme sve se više govori o sirovoj hrani i jelima napravljenim isključivo od sirovih sastojaka. Takva prehrana postaje sve popularnija u svijetu i kod nas, osobito u proljeće i ljeto, kada ljudima više odgovara svježa hrana umjesto kuhane, a i takva jela sadrže više prirodne, neobrađene biljne vode. Pogrešna je pretpostavka da su sirova jela obične salate začinjene kremastim umakom. Postoji cijeli niz jela čija izrada nije zahtjevna, ali potrebna su predznanja o samim namirnicama i tehnologiji. U pravilu se takva hrana ne zagrijava iznad 42 stupnja Celsiusa, kako bi zadržala svoja svojstva, a ono još važnije, kako bi namirnice zadržale što više svojih nutrijenata. Ne odgovara svima ovaj način svakodnevne prehrane. Svatko bi se trebao prepustiti vlastitom osjećaju, osluškivati svoje tijelo i davati mu ono što mu je potrebno. Neke osobe u našem podneblju imaju problema preko zime, kada je smanjen izbor svježeg voća i povrća, a isto tako te osobe osjetljivije su na hladnoću. U sirovoj prehrani koriste se namirnice koje nisu termički obrađene prije distribucije. Obično su označene sa RAW, odnosno sirovo, kao npr. RAW kakao. Koristi se svo voće i povrće na raspolaganju, orašidi (indijski oraščići, bademi, lješnjaci, orasi…), sjemenke (suncokret, bundeva, sezam, lan…) i začini.

Indijski oraščići vrlo su zahvalni i često se koriste, jer kod miksanja daju kremastu strukturu i puni okus, hranjivi su i sadrže tijelu potrebne biljne, neprerađene masnoće. Moj prvi susret sa sirovom hranom bio je malo skeptičan, ali s vremenom sam uvidio prednosti ove ishrane. Priprema nije komplicirana, namirnice su dostupne i većinom nisu skupe. Kreativnosti nema kraja, čim se pohvataju osnove. Zbog cijene, česta prepreka su aparati koji se koriste, ali nije potreban cijeli pogon kako biste uspjeli u svojim sirovim jelima. Najpotrebniji je tzv. blender, s visokom posudom i noževima na dnu. Na tržištu je jako puno blendera, a kvalitetu često prati i cijena. Prilikom kupnje ovih blendera obratite pažnju na jačinu, proizvođača i jamstvo, a nikako ne zaboravite na internetu potražiti osvrte drugih ljudi na blender koji namjeravate nabaviti. Nije rijedak slučaj da je blender jako skup, a ustvari jako loš, stoga su osvrti (eng. review) od velike koristi. Sljedeći aparat koji se često koristi je dehidrator. Vrlo simpatična spravica koja će za nekoliko sati izvući vodu iz namirnice i napraviti sirovu, dehidriranu verziju iste. Ako se odlučite za nabavu dehidratora, obratite pažnju na snagu, mogućnost regulacije temperature i ugrađeni tajmer koji će biti od velike koristi. Dehidrator zapravo već imate i kod kuće. Radi se o pećnici. Pećnicu možete koristiti za dehidriranje namirnica tako što rasporedite namirnice na papir za pečenje, namjestite temperaturu na 40-45 stupnjeva, ostavite malo otvorena vrata kako bi mogla para izlaziti van i sušite namirnicu nekoliko sati. Napomena: ne ostavljajte pećnicu upaljenom bez nadzora, čak i kada se radi o ovako niskim temperaturama. Izvrsna i najjednostavnija stvar je na ovaj način napraviti čips od kelja. Operite i očistite listove kelja, izrežite sredinu, lagano posolite, posložite listove na papir za pečenje i stavite na policu u pećnicu. Nakon nekoliko sati dobit ćete prefini, hrskavi čips od kelja. Ako želite poštivati pravila sirove hrane, sušite kelj na 40-ak stupnjeva, a ako vam to nije bitno, podignite temperaturu na oko 70 stupnjeva. 

Još jedna zgodn spravica je spiralizator. Njega je najlakše nabaviti, nije skup, ne koristi električnu energiju, a vrlo je simpatičan i koristan. Koristi se najčešće za izradu sirovih špageta od povrća. U nekoliko trenutaka tikvicu, mrkvu ili bundevu pretvoriti će u dugačku spiralu. Tako narezano povrće može se koristiti i u pripremi kuhanih jela. Kombinacije orašida, voća, kokosove masti i zaslađivača koristi se za izradu sirovih slastica koje su vrlo ukusne, termički neobrađene i izuzetno hranjive.

Na internetu se može naći bezbroj recepata za umake, jela, torte i kolače na temelju principa izrade sirove hrane. Poigrajte se s njima, kombinirajte i ne odustajte ako se u receptu traži nešto što nemate, jer vrlo vjerojatno postoji mogućnost zamjene, bilo da se radi o aparatu ili namirnici.

Špageti od krastavaca s majonezom od indijskih oraščića

Potrebno je:

– jedan veći, svježi krastavac

– šaka indijskih oraščića

– tri žlice hladno prešanog maslinovog ulja

– 1 dl vode

– senf, ocat, papar, sol

Krastavaca na tržnici ima dosta, toplo je i ova salata je idealna za osvježenje. Majoneza od oraščića daje dodatnu hranjivost i ovaj obrok može poslužiti čak i kao samostalni obrok tokom dana. Spiralizirajte, naribajte ili tanko narežite krastavac. Ako je domaći, bez pesticida, narežite ga zajedno s korom. U blender stavite indijske oraščiće i ostale sastojke u omjeru po želji. Dobro sve izmiksajte, dok ne dobijete što kremastiju strukturu. Ako je potrebno, dodajte još malo vode. Prelijte majonezu preko krastavaca.

Hladna juha od tikvica na bademovom mlijeku

Potrebno je (za jednu porciju):

– pola srednje tikvice

– pola mrkve

– trećina svježeg krastavca

– žlica indijskih oraščića

– list bosiljka

– žlica preko noći u vodi namočenih badema

– žlica tamarija

– malo češnjaka

– 1,5 dl vode

– papar, sol

Ova sezonska juha rehidrirat će vaše tijelo, osvježiti ga, nahraniti i dati mu poleta. Priprema traje samo nekoliko minuta i od aparata vam nije potrebno ništa osim blendera. Preko noći namočite bademe. Narežite svo povrće i stavite u blender. Dodajte sve ostale sastojke i miksajte dok ne dobijete strukturu juhe. Po potrebi dodajte još vode i začina. Servirajte u tanjur, posipajte sezamom i dekorirajte po želji. 

Bademovo mlijeko

Bademovo mlijeko možete i sami napraviti, kupovne verzije su supe i precijenjene, a izrada vro jednostavna. Prelijte bademe vrućom vodom i ostavite da stoje nekoliko minuta. Ogulite ih i ostavite u hladnoj vodi preko noći. Sljedeći dan ih miksajte u blenderu nekoliko minuta i procijedite. Želite li slatku verziju, dodajte zaslađivač i vaniliju. Ulijte ga u staklenu bocu i čuvajte u hladnjaku nekoliko dana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari