ZNAMO DA ZNATE, ALI… Recept za odličnu jotu, zimsku kraljicu stola u Primoraca, Istrana i bodula!

Želite li uživati u zimi (da, i to je moguće), morate zdravo jesti. Donosimo vam recept za odličan ručak – jedini recept koji će vam trebati da prezimite bez liječnika i ljekarnika

Kvarner i Istra ne poznaju zimu bez jote. Dok vani “dere” bura, prozori s kojih se, sad već davnih dana mahalo otpravljajući kući posljednje turiste, zamagljeni su od pare.

Na štednjacima se krčka jelo koje već stoljećima štiti bodule, Primorce, Istrane pa i Gorane od prehlade, gripe i drugih zimskih bolesti, pritom ne okrepljujući samo tijelo.

Sastojci

20 dekagrama graha
pola kilograma ribanog kiselog kupusa
20 dekagrama suhog mesa (svinjska rebra ili nogice)
manja glavica luka
2-3 krumpira
2-3 češnja češnjaka
svežanj listova peršina
komad slanine (15 dekagrama)
2 lovorova lista
žlica maslinovog ulja
papar, sol, crvena paprika

Postupak

Grah namočiti preko noći i prokuhati u jednoj vodi pa ponovno staviti kuhati.

Isprati suho meso pa ga staviti u hladnu vodu i pustiti da se kuha. U trećem loncu ili padeli (tako lonac zovu oni koji su odrasli na joti), zažutjeti na malo masti ili ulja sitno nasjeckani luk pa na njega staviti kupus. Ako ne želite da jelo bude jako kiselo, kupus isperite prije nego što ga stavite dinstati. Dodajte listove lovora, malo mljevene paprike i nekoliko zrna papra, podlijte vodom i kuhajte polupoklopljeno.

U ovom trenutku vam se u sva tri lonca nešto krčka, na štednjaku je gužva i pravo je vrijeme za mali odmak (zavisi o tome kolika vam je kuhinja 🙂

Uglavnom, uzmite dasku za rezanje, slaninu, češnjak i peršin, sjednite za stol i sve sitno nasjeckajte da se pretvori u jednoličnu masu.To što ste dobili zove se pešt i neizostavni je sastojak maneštra i ostalih jela na žlicu koja se kuhaju uz Jadran.

Pešt stavite u lonac s grahom. Nakon otprilike pola sata kuhanja, kupusu dodajte grah zajedno s vodom i meso, ali bez vode. Ostavite kuhati još otprilike sat vremena pa pred kraj dodajte krumpir narezan na kockice. Posolite i popaprite. Po želji napravite zapršku. Najbolje se jede uz domaći bijeli kruh, a još je bolje kad odstoji dan.

Uslast!

(Marijana Markelić/vijesti.rtl.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari