Hrvatska struka protiv legalizacije konoplje: ‘Činjenica je da ovisnici počinju s marihuanom ili alkoholom’

Foto: Ilustracija (Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL)

‘Marihuana je bijeg od stvarnosti. U slučaju legalizacije, dogodit će se situacije da je uzme netko tko je inače ne bi uzeo’, ističe dr. Jasminka Šarić

U Njemačkoj jača inicijativa za legalizaciju marihuane. Predvodnici iste tvrde da je zabrana kanabisa kontraproduktivna i neinteligentna, jer osobe koje odsluže kaznu za konzumiranje te lake droge nakon toga nastavljaju “ilegalnu karijeru”, donosi Slobodna Dalmacija.

U hrvatskoj Strukovnoj udruzi kriminalista čvrstog su stajališta kako nema potrebe za legalizacijom marihuane te da je zakonska regulativa u Hrvatskoj dobra.

Udruga je zajedno s tri ministarstva provela istraživanje na uzorku od 4.046 učenika prvih razreda srednjih škola. Rezultati su, tumače, poražavajući. Marihuana je najčešće korištena droga među srednjoškolcima, a probao ju je čak svaki deseti učenik i učenica (11 posto). A njih 18 posto misli da redovito pušenje marihuane nije štetno za zdravlje.

Stalni sudski vještak i psihijatrica dr. Jasminka Šarić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju ističe da legalizacija marihuane nije korisna.

‘Marihuana je bijeg od stvarnosti. U slučaju legalizacije, dogodit će se situacije da je uzme netko tko je inače ne bi uzeo. Činjenica je da većina ovisnika o težim drogama počinje s marihuanom ili alkoholom’, ističe dr. Jasminka Šarić.

Na stranicama Vladina Ureda za suzbijanje zlouporaba droga, među nizom podataka o opijatima, stoje i informacije o mogućim ovisnostima. Tako navode da, suprotno uvriježenome mišljenju, marihuana stvara ovisnost.

Osobe koje su dugotrajno konzumirale marihuanu te pokušavaju prestati izvještavaju o simptomima ustezanja koji uključuju razdražljivost, nesanicu, smanjenje apetita, anksioznost i žudnju za drogom, a sve to zajedno onemogućava osobu od suzdržavanja.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari