SAT VREMENA OD RIJEKE

Na sat vremena od Rijeke počinje festival koji će zadovoljiti sva vaša osjetila – Štrudlafest

Početak rujna već je tradicionalno rezerviran za Štrudlafest u Jaškovu nedaleko Ozlja. Samo pola sata od Zagreba i sat vremena od Rijeke, smjestio se festival koji svake godine posjeti tisuće posjetitelja. Ove godine Štrudlafest opet nudi sjajne okuse, ali i sjajne koncerte te brojne radionice za djecu i odrasle. 

Štrudlafest otvara se u petak 6. rujna kada vas očekuje koncert grupe Psihomodo Pop koji su ovaj koncert prigodno nazvali „Ja volim samo (sebe) štrudle“. Naravno već prvi dan tu je i Štrudla by kayak te Štrudla step by step, ali i show zlatne ambasadorice Štrudlafesta – tete Marice. 

Subota je rezervirana za natjecanje pa se tako i ove godine bira najbolja štrudla Hrvatske, a ove godine stiže i „Štrudla iz Chicaga“ – show koji pripremaju Hrvati iz Amerike. Tu je i panoramska vožnja helikopterom iznad Štrudlafesta i to je novitet ove godine koji će zasigurno dati dodatni šarm najslađem festivalu. Osim letenjem, ovaj festival možete istraživati i biciklom, a tu su i brojne kreativne i gastro radionice koje će vas puno toga naučiti. Čeka vas i tradicionalni gastro kutak, a nikako nemojte propustiti ni ranč sa škotskim govedima koji će vas zasigurno oduševiti.  

Uz silne okuse koje ćete kušati svakako nemojte zaboraviti svoje najmlađe odvesti na zip line koji vam je i ove godine priredio HGSS, a tu su i radionice Aquatike te Nikola Tesla Experience Centra. Ove godine Štrudlafest ima i farmu od plastelina gdje ćete imati priliku stvarati čuda vlastitim rukama. 

Nedjelja je također rezervirana za brojne gastro radionice, a stiže nam i ekipa iz Austrije koja će se predstaviti štrudlom iz Seebodena. KUD Vivodina upoznat će nas s domaćinstvom iz nekih davnih vremena, a ukoliko želite dodatno obojati cijeli ovaj događaj – tu je i facepainting. Festival će zatvoriti popularni Toma koji je za kraj pripremio akustični koncert, a sve to ne bilo moguće da Štrudlafest nema podršku HTZ-a, Grada Ozlja, TZ Područja Kupa te TZ Karlovačke županije koji su i ove godine podržali ovaj sjajan projekt. 

Dakle Jaškovo, od 6. do 8. rujna – najslađi festival koji ne smijete propustiti. A ako ste nestrpljivi, niže pronađite recept za slasnu štrudlu i okušajte se u spravljanju ove slastice. Čekamo vas na Štrudlafestu! 

Cijeli raspored događanja pronađite na OVOM LINKU!

RECEPT:

Štrudla s ozaljskog dvora (cca 12 porcija)

Tijesto: 480 g brašna, 100 ml ulja, 20 g soli, 300 ml vode

Nadjev: 1,5 kg buče (ako nemate, može i tikvica), 0,10 kg đumbir, 0,5 kg vrganja ili drugih gljiva (ako nemate, mogu i šampinjoni), 0,5 kg špek, 0,3 kg stari luk, 0,2 kg domaće svinjske masti, sol po potrebi i ukusu.

Priprema:

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto koje treba odstajati oko 30 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev. Razvaljajte tijesto valjkom i namažite uljem te ostavite ulje 2-3 minute kako bi ga tijesto upilo. 

Za to vrijeme pripremite nadjev: na masti popržiti luk dok ne pozlati, dodati špek i gljive, dinstati otprilike 20 minuta. Smjesu ohladiti. Naribati buče, posoliti ih i ostaviti 10 minuta da stoje koje bi pustile vodu.

Zatim prstima razvucite tijesto što je moguće tanje. Na razvučeno tijesto na polovicu staviti ocijeđene buče zatim posipati ohlađenu smjesu luka, gljiva i špeka. Naribati đumbir i posipati po prethodno stavljenom nadjevu, Nadjev se stavlja do polovice razvučenog tijesta, a drugom polovicom zarolajte štrudlu. Štrudlu zarolajte u željeni oblik (u manje porcije – čime se dobije više okrajaka za sve one koji vole okrajke ili oblikujte puža ili neki drugi oblik).

Štrudlu stavite u lim za pečenje kojeg ste prethodno premazali uljem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 25-30 minuta. 

Recept je inspiriran kuhinjom i starim receptima plemićke obitelji Zrinski koja se pripremala na čarobnom Starom gradu Ozlju u 17.stoljeću. 

FOTO: PROMO Štrudlafest

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari