Cijene Dubai fritula, čokolade, germknedli – ugostitelji pravdaju skupoćom namirnica – od čega je jedna ne samo skupa, već i megapopularna – pistacija
Cijena nije važna, ako u proizvodu ima pistacije. Time se vode i ugostitelji, ali i građani. Taj orašasti plod zelene boje posljednjih je godina postao popularan pa se od njega radi gotovo sve, piše Danas.hr.
Ukusne su i skupe, ali to više nije vijest. Cijene Dubai fritula, čokolade, germknedli – ugostitelji pravdaju skupoćom namirnica – od čega je jedna ne samo skupa već i megapopularna – pistacija.
“Da i duplo je skuplje čim ima pistaciju”, govori Željka koja je na zagrebački advent stigla iz Slavonskog Broda. Pa je tako odjednom postala sastojkom koji ide u sve – slatko ili slano.
“To su kroasani najviše, neke kave, napici, palačinke, fritule, ma sve”, kaže Martina iz Zagreba. Orašasti plod prepoznatljive zelene boje nekada je bio hrana za plemiće, dobar je za zdravlje, ali ne toliko i za novčanike. Ovisno o kvaliteti, cijena za oko 300 grama varira od 5 do 10 eura. Njezin je uzgoj, za razliku od ostalih orašastih plodova, nešto zahtjevniji.
Ne može podnijeti temperature niže od 10 stupnjeva
“Ona ne može podnijeti niže temperature od minus 10, pogotovo ako je jaki vjetar onda je ona vrlo osjetljiva”, objašnjava Boris Duralija, profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.
Uzgoj za komercijalne potrebe u Hrvatskoj ne postoji. Ovisimo o uvozu ponajviše SAD-a, Irana i Turske. Ako je suša, cijene idu u nebo tvrdi predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja grada Zagreba, Žaklin Troskot.
“Ako je iz Irana onda cijena naravno skoči i do 70 do 80 eura po kilogramu. Imamo iz Turske nešto, SAD-a, Italije, ali svejedno najjeftinija je 30 eura”.
Kvaliteta se procjenjuje prema boji
Često je upitna i kvaliteta koja se može procijeniti prema boji, što je bljeđi, to je i proizvod lošiji. Svi koji s pistacijom rade, nadaju da će velik interes potaknuti domaću proizvodnju jer uvjeti postoje što dokazuju i ove fotografije pistacije uzgojene na zadarskom području.
“Potrebno je imati dobru mikroklimu i dovoljno veliku površinu gdje se isplati podizati takav nasad gdje bi se koristile najnovije tehnologije. U Primorju i Dalmaciji to je moguće”, dodaje Duralija.
“Vjerujem da bi bila i cijena povoljnija”, zaključuje Troskot. A pistacije dostupnije, piše Danas.hr.