JEDINI OVAKAV U HRVATSKOJ: U ovom kafiću pije se kava koja je kuhana s posebnom ljubavlju

Alen, Tina, Ivana, Marija i Domagoj novi su konobari jednog vinkovačkog kafića. Različiti su kao osobe, ali jedna im je stvar zajednička. Ova nasmijana petorka boluje od Down sindroma

U vinkovačkom kafiću Buba baru u kojemu rade osobe s Dawnovim sindromom. Otvoren je u sklopu udruge osoba s invaliditetom Bubamara i jedini je takav u Hrvatskoj.

“Radit ću ovdje prvi put. Dat ćemo sve od sebe”, kazao je konobar Domagoj Mišetić.

Alen, Domagoj, Marija i još dvoje prijatelja bubamarci su koji su se prihvatili ugostiteljstva. Uče se konobarenju, i nije im baš bilo jednostavno.

U Buba baru kuhat će se posebna kava – s puno srca i osmjeha. Roditelji djece s posebnim potrebama prve su već popili, a s ovom su idejom oduševljeni.

“Smatram da bilo koji angažman djece s posebnim potrebama puno znači i toj djeci i njihovim roditeljima. Svi invalidi bi se željeli integrirati u društvo i biti korisni”, istaknula je Vesna Bogdan, majka djeteta s posebnim potrebama.

Vinkovci su pružili šansu po uzoru na mnoge europske gradove u kojima je socijalno poduzetništvo davno ukorijenjeno.

“Želimo prije svega pomoći osobama s invaliditetomda se osjećaju korisno i na taj način vratimo dostojanstvo. Ali želimo da Buba bar bude odskočna daska s kojom ćemo prozvati neke diskriminirajuće zakone”, upozorio je Tomislav Velić, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Bubamara.

Kad ovi bubamarci prime svoju prvu plaću, invalidnina od 1.250 kuna bit će im zamrznuta. Takav je hrvatski zakon, a njihovo veselje, ipak iznad njega.

“Ja ću dati mami plaću, i mi ćemo platiti režije”, dodao je konobar Domagoj Mišetić.

“Za prvu plaću koju dobijem prvo bi svojoj obitelji podijelila, ostatak bi sebi ostavila”, rekla je konobarica Marija Vukadin.

Skromni ljudi velike duše spremni su pridonositi zajednici. Iako Bubamarci imaju posebne potrebe, u ovom slučaju one nisu problem, već prednost, jer nitko vam neće podijeli toliko osmjeha koliko Marija, Domagoj i Alen.
Ivana Draganić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari