'HIGIJENA TEHNOLOGIJE'

Koliko često trebamo gasiti svoje računalo? Evo što kažu stručnjaci

Jednostavno pravilo za produljenje života računala

Veliki dio poslova, ali i slobodnog vremena i razonode sada se odvija online zbog čega više nego ikada koristimo svoje kompjutere. S obzirom na to da se zbog pandemije često radi od kuće, što znači i s privatnih laptopa možemo primijetiti da im treba duže da obave jednostavne akcije koje su prije radili u milisekundama. Naravno, kao i sva tehnologija i kompjuteri se s vremenom troše, ali možda je jedan od problema što propuštate sasvim jednostavno pravilo – kompjutere povremeno treba isključiti! Pitanje je samo koliko često to treba činiti, na što za Gizmodo odgovaraju IT stručnjaci.

Možda vam se može učiniti suviše banalnim – gasite svoje kompjutere, pa svi to radimo. No prava istina je da vrlo često zaboravljamo to učiniti. Laptop samo preklopimo ili se udaljimo od njega pa se ekran zacrni nakon čega ga ne diramo dok nam opet ne zatreba, a tada nam odgovara da je već uključen i tako se vrtimo u krug. Naravno nije ni potrebno isključivati kompjuter svaki put kada ga prestajete koristiti, pa čak ni svaki dan (iako, kažu stručnjaci, to ni nije tako loša ideja), ali učiniti to povremeno, barem jednom tjedno, ključno je za higijenu vašeg kompjutora i zapravo može riješiti puno problema.

Ponovno pokretanje ili gašenje uklanja pozadinske procese koji mogu usporavati vaš softver i tako vam omogućuje novi početak. Ako otkrijete da radna površina ili prijenosno računalo rade usporeno, pokušajte pospremiti sve što ste dotad obavili, zatvoriti sve aplikacije i prozore na internet pretraživaču (korak koji će sam po sebi učiniti čuda za brzinu procesora) i isključiti ga. Mogli biste se iznenaditi koliko će se “preporoditi” vaše računalo.

Pripazite hoćete li u potpunosti isključiti kompjuter ili ga samo ‘restartati’ ovisno o tome koristite li Mac i PC. Za Mac računala ponovno pokretanje i isključivanje – ponovno uključivanje zapravo su ista stvar. Na računalu sa sustavom Windows, postavka ‘brzog pokretanja’ sprječava potpuno isključivanje nekih operacija radi uštede vremena, pa biste ga trebali skroz isključiti kako biste ga do kraja reanimirali, prenosi Slobodna Dalmacija.

Ovo možda neće riješiti sve vaše probleme, ali ako imate nekih poteškoća, a želite prvo isprobati najjednostavniju soluciju, onda je ova sigurno za vas. Baš kao i kod ljudi, higijena je pola zdravlja i za tehnologiju! (vijesti.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari