KOMPLEKSNI POPUT LJUDI

Konačno su izračunali koja je najinteligentnija pasmina na svijetu i koje su u TOP 10 najpametnijih

Jeste li ikada imali osjećaj da je vaš pas pametniji od drugih? Na stranu subjektivnog osjećaja, stručnjaci i psiholozi kažu da bi zapravo i mogli biti u pravu

Postoji puno načina na koje se može testirati inteligencija pasa, a psiholozi i bihevioristi desetljećima pokušavaju uspostaviti standardizirane testove.

Psi su zapravo kompleksni poput ljudi koji na, na primjer, mogu biti izvrsni u rješavanju matematičkih zadataka, ali slabiji kada se radi se radi o lingvističkoj inteligenciji, piše miss7.24sata.hr

Tako i psi ne mogu biti dobri u svemu zato, kažu stručnjaci, bilo bih nepravedno podvrgavati ih univerzalnom testu. Ipak, njihova se inteligencija može izmjeriti, a predložak je dao psiholog Stanley Coren autor knjige ”Inteligencija pasa”.

Ovaj stručnjak pokazao je kako je mjerljiva ”radna inteligencija” kod štenaca koja se pravi prema dva kriterija – vremenu koje je potrebno da nauče nove trikove i razini poslušnosti štenaca.

Prema tome, psiholozi su došli do toga koje su pasmine najpametnije, a predvodi ih škotski ovčar:

  1. Škotski ovčar
  2. Pudlica
  3. Njemački ovčar
  4. Zlatni retriver
  5. Doberman pinscher
  6. Šetlandski ovčar
  7. Labrador retriver
  8. Papillon
  9. Rotvajler
  10. Australski govedar

Ovakav poredak znači da će psi s liste brže od ostalih naučiti nove trikove i biti poslušniji pa će tako škotskom ovčaru trebati manje od pet sekundi da nauči nešto novo, a u 95 posto slučajeva pokazat će poslušnost.

Prevrtanje, odlazak po novine ili vrtnja u krug sigurno su simpatični načini kojima psi mogu uljepšati dan, ali naposljetku nitko ne može reći koliko je vaš pas pametan osim vas, piše miss7.24sata.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari