LIJEPE VIJESTI: Sjećate se malene Maše, djevojčice koja je pobijedila smrt?

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Maša je sad odlično, a 22. prosinca proslavit će prvi rođendan

U svibnju ove godine objavili smo predivnu vijest o malenoj Maši, djevojčici koja je rođena u 27. tjednu trudnoće sa samo 450 grama. Tada je hrvatski tim liječnika uspio ono što je uspjelo samo kolegama u još dvjema zemljama na svijetu.

A lijepe vijesti samo se nastavljaju – život je pobijedio! Maša je sad odlično, a 22. prosinca proslavit će prvi rođendan.

Majka Matea kazala je za 24sata da se tek sad opušta i polako dolazi k sebi.

“Ovo mi je najljepši dan u životu, ali i iznimno traumatična godina koju ostavljam za sobom. Iskreno, trudim se što prije zaboraviti strahove i probleme koje smo preživjeli”, ispričala je. A o lošim vremenima ne želi više ni razmišljati.

“Iznimno sam zahvalna liječnicima koji su je spasili, ali kad bih u glavi ponavljala taj scenarij, mogla bih jedino poludjeti. Usredotočila sam se na njezin oporavak i ona je sad zbilja odlično. Kad su je u svibnju, nakon 147 dana, konačno otpustili iz bolnice, imala je 2800 grama. Sad smo dogurali do 5300. Liječnica mi je neki dan na kontroli rekla da izgleda poput svakog drugog zdravog djeteta, ima pune obraščiće i ne prestaje se smijati. Nitko ne bi mogao pretpostaviti kakav je užas proživjela”, kazala je za 24sata.

Podsjetimo, djevojčica je zaprimljena nakon poroda i početnog zbrinjavanja u KBC Sestre milosrdnice, 7 dan života u KDB Zagreb s dijagnozom nekrotizirajućeg enterokolitisa toksične upale crijeva sa višestrukim perforacijama.

Kako je riječ o izuzetno malom novorođenčetu, (7 x manjem od uobičajene porođajne težine – 3500 grama), kojemu je svaka sekunda bila važna za preživljavanje, kompleksnu operaciju resekcije crijeva i derivacije stolice liječnički tim izveo je u rekordnom roku.

Ovo je prva ovakva operacija izvedena u tako ranoj životnoj dobi i zahtijeva tehnički besprijekornu kirušku izvedbu, vrhunski vođenu anesteziju i postoperativnu intenzivnu njegu. Tijekom prvih pet mjeseci života, djevojčica je podvrgnuta i drugim zahvatima – laserskoj operaciji oba oka, kateterizaciji srca i rekonstrukciji crijeva i trbušne stjenke.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari