PSILOCIBIN KAO LIJEK

NOVA STUDIJA POTVRDILA: ‘Čarobne’ gljive učinkovit su lijek u borbi protiv depresije

Foto: RTL

Sve je izglednije kako će psilocibin, psihodelični sastojak “čarobnih” gljiva, uskoro postati učinkovit lijek za depresiju koji ćemo koristiti u svakodnevnom liječenju, ili barem u slučajevima kada se konvencionalni medikamenti pokažu nedjelotvornima.

U nedavnoj, drugoj po redu studiji o upotrebi psihodeličnih sastojaka utvrđeno je da dvije doze psilocibina znatno smanjuju glavne simptome depresije kod odraslih, a posebice su djelotvorni u kombinaciji s psihoterapijom kao pomoći.

24 odrasle osobe bile su uključene u studiju koja se sastojala od dvije petosatne terapije psilocibinom i 24 tjedna praćenja. Rezultati su potpuno šokirali istraživače iz Centra za istraživanje psihedelije i svijesti (CPCR) na Medicinskom fakultetu Johns Hopkins.

“Jačina pozitivnog učinka koji smo vidjeli bila je otprilike četiri puta veća od one koju su klinička ispitivanja pokazala za tradicionalne antidepresive na tržištu”, kaže dr. Alan Davis, profesor psihijatrije i bihevioralnih znanosti.

Prema podacima američkih Centara za kontrolu bolesti (CDC), deseci milijuna odraslih u nekom su trenutku svog života patili od kroničnog anksioznog poremećaja. Svaki šesti će imati simptome depresije tijekom određenog razdoblja u životu.

U novom ispitivanju istraživači su pokušali vidjeti može li psilocibin (koji već i ima određeni status terapije za neizlječivu depresiju) biti dovoljno učinkovit da se koristi kao liječenje standardnih depresivnih poremećaja.

Obično se ovakva istaživanja obavljaju u svrhu istraživanja različitih vrsta anksioznosti ili depresije – no uglavnom onih koje su rezultat traumatičnih iskustava . Ovoga puta, službenici javnog zdravstva pozvali su svoj tim da istraži učinke psilocibina na širu populaciju, za one s dugotrajnim, trajnim i nedovoljno definiranim depresivnim poremećajima.

“S obzirom na to da postoji nekoliko vrsta glavnih depresivnih poremećaja koji mogu rezultirati varijacijama u načinu na koji ljudi reagiraju na liječenje, iznenadio sam se da je većina sudionika naše studije smatrala da je liječenje psilocibinom učinkovito”, kaže dr. Roland Griffiths, direktor CPCR, i pionir istraživanja psihodeličnog liječenja koji je svoje rezultate objavio ovog tjedna u JAMA Psychiatry.

U kliničkom ispitivanju, od 24 sudionika, čak  67% je pokazalo više od 50% smanjenja simptoma depresije tijekom jednotjednog praćenja i 71% tijekom četverodjednog praćenja.

Sveukupno, četiri tjedna nakon tretmana, 54% sudionika ušlo je u potpunu remisiju, što znači da se više nisu kvalificirali kao depresivni.

Istraživači kažu da će aktivno pratiti sudionike godinu dana nakon studije kako bi vidjeli koliko dugo ostaju antidepresivni učinci liječenja psilocibinom, a svoja će saznanja izvijestiti u kasnijoj publikaciji, prenosi Good news Network.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari