NA ISLANDU

Ova zemlja godinama testira četverodnevni radni tjedan; Pogledajte rezultate!

Foto: Unsplash

Na Islandu su od 2015. do 2019. godine testirali četverodnevni radni tjedan, odnosno radnici su istu plaću primali za manji broj radnih sati. Sada su objavljeni rezultati koji pokazuju da je eksperiment bio “iznimno uspješan” te su mnogi radnici prešli na kraće radno vrijeme, piše BBC.

Produktivnost je tijekom eksperimenta ostala ista ili je porasla na većini radnih mjesta, objavili su istraživači.

Slični testovi se sada provode diljem svijeta, uključujući Španjolsku i Novi Zeland, prenosi Index.

Na Islandu je u eksperimentalnom četverodnevnom radnom tjednu sudjelovalo više od 2500 radnika, što iznosi oko 1% radno sposobnog stanovništva Islanda. Sve se odvijalo pod pokroviteljstvom gradskog vijeća Reykjavika i nacionalne vlade.

Mnogi radnici su prešli s 40-satnog radnog tjedna na 35- ili 36-satni tjedan, rekli su istraživači iz britanskog trusta mozgova Autonomy i Udruge za održivu demokraciju (Alda) na Islandu.

VIDEO DANA:

Za sada je 86% islandske radne snage ili prešlo na kraće radno vrijeme za istu plaću ili će tek steći pravo na to, rekli su istraživači.

Radnici pod manjim stresom, osjećaju se bolje

Radnici su izvijestili da su pod manjim stresom, a tvrde i da se osjećaju zdravije, kao i da imaju bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života.

“Ova studija pokazuje da je najveći svjetski eksperiment sa skraćenim radnim tjednom u javnom sektoru po svim mjerama polučio izniman uspjeh”, rekao je Will Stronge, direktor istraživanja u Autonomyju.

“To pokazuje da je javni sektor zreo za to da bude pionir skraćenog radnog tjedna, a ovo može biti lekcija iz koje nešto mogu naučiti i druge vlade”, rekao je Stronge.

“U modernom dobu je moguće raditi manje”

“Ovo nam pokazuje ne samo da je u modernom dobu moguće raditi manje nego i da su moguće i progresivne promjene”, rekao je Gudmundur D. Haraldsson, istraživač u Aldi.

U Španjolskoj se također eksperimentira s četverodnevnim radnim tjednom za pojedine tvrtke, dijelom i zbog pandemije koronavirusa.

Unilever, britansko-nizozemska tvrtka koja proizvodi robu široke potrošnje, na Novom Zelandu je omogućila radnicima da skrate radno vrijeme za 20%, a da im u isto vrijeme plaća i dalje ostane ista.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari