FINO, FINO!

OVO MORATE PROBATI! Tonka palačinke duginih boja – evo kako ih pripremiti!

Slane ili slatke, američke ili tanke, rolane ili u trokutu, punjene i zapečene ili samo namazane najdražim namazom – nema tko ne voli palačinke!

Pogotovo ako su napravljene s kraljicom mliječnih proizvoda – s našim domaćim Tonka svježim mlijekom sa hrvatskih pašnjaka, novo redizajniranog dizajna i odlikovano nagradom “Odabrale mame 2020.“, čiju svježinu čuva TetraPack ambalaža.

Mame uvijek znaju i biraju samo najbolje za svoje obitelji, pa ne čudi što je pun i bogat okus domaćeg Tonkinog svježeg mlijeka oduševio njihova najzahtjevnija nepca.

Riječka mama Iva Tomić Smojver (na Instagramu @sportlysweet) podjelila je s nama ovaj zanimljivi recept za slane i slatke palačinke duginih boja, koje će izgledom i okusom oduševiti sve klince!

Sastojci za 12-14 kom palačinka:
5 jaja
0,5 l Tonka svježeg mlijeka
150 g brašna
2 žlice škrobnog brašna
1 žlica ulja
prstohvat soli

Priprema:
Sastojke umutite u tekuće tijesto za palačinke, pa ga pustite sat vremena da odstoji u frižideru. Smjesu podijelite na 4 dijela. Za zelene palačinke vam treba malo skuhanog ili svježeg špinata, za crvene nekoliko žlica crvenog bobičastog voća, za plave malo borovnica, a za žute prstohvat kurkume. Sve sastojke izmiksajte u blenderu, pa ispecite palačinke.

Sastojci za crvene palačinke sa bobičastim voćem (za 4 palačinke):
100 g šumskog voća
1 žlica limunovog soka
1 žlica meda
aroma vanilije
svježe voće
100 g Tonka vrhnja za šlag
1 Tonka čvrsti jogurt ili 1 Tonka grčki Planinski jogurt
svježe nasjeckana menta

Priprema:
Na laganoj vatri napravite brzi džem od voća, meda i limunovog soka. Na kraju dodajte aromu vanilije. Palačinke poslužite sa svjezim džemom, voćem i čvrstim ili grčkim Tonka jogurtom. Za sladokusce, umutite 100 g Tonka vrhnja za šlag i pomiješajte ga sa jogurtom i poslužite uz svježe voće!

Sastojci za zelene palačinke od špinata sa gljivama (za 4 palačinke):
200 g vrganja
100 g slanutka
50 g Tonka čvrstog jogurta
1 žlica tahinija
1 žlica maslinovog ulja
prstohvat soli
1/2 soka od limuna
1 grubo ribana jabuka
rikola
tostirani suncokret

Priprema:
Na maslinovom ulju pirjajte vrganje 20-ak minuta. Odložite sa strane dok ne pripremite kremasti slanutak. U zasebnoj zdjelici pomijesajte tahini, čvrsti Tonka jogurt, jabuku, sol i limun. Na kraju dodajte kuhani slanutak. Zelene palačinke servirajte sa gljivama i žlicom kremastog umaka. Povrh pospite sezamom i sezonskom salatom!

Sastojci za žute rolice sa batatom, slanutkom i feta sirom (za 4 palačinke):
1 veći batat
150 g Tonka čvrstog jogurta
200 g feta sira
100 g kuhanog slanutka
50 g kuhanog špinata

Priprema:
Batat posolite, pa pecite u pećnici na 200 C oko 40 min. Kada je pečen, vilicom ga zgnječite u pire. Polovicu palačinke premažite pireom od batata, a polovicu čvrstim jogurtom. Povrh stavite nekoliko kockica feta sira i listove špinata. Slaganje zavrsite sa slanutkom, pa ih zarolajte, izrezite, posložite u posudu i poslužite.

Dobar tek želi vam vaša Tonka!
www.tonkamlijeko.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari