Promjene koje utječu na mnoge: Kako pobijediti zimski ‘blues’?

Promjena vremena može ostaviti velike posljedice na nas

Budite aktivni

Redovita tjelovježba važna je i za um i za tijelo. Fizička aktivnost smanjuje simptome depresije pa tako pomaže ljudima koji pate od afektivnog poremećaja. Vježbanjem se otpuštaju neutrotransmiteri koji potiču bolje raspoloženje.

Istraživanja također dokazuju da ima još bolji učinak na zimski blues kad se kombinira s provođenjem vremena vani, na svježem zraku i danjem svjetlu.

Jedite pametno

Kad zaglavite u zimskom bluesu moguće je da se okrenete takozvanoj ‘comfort’ hrani odnosno nezdravoj hrani koja pruža trenutno zadovoljstvo. Međutim, taj osjećaj nije konstantan i javlja se osjećaj krivnje pa i nakupljanje kilograma.

Pazite na stres

Ako se osjećate iscrpljeno, sami sebe upozorite na psihu i tijelo. Pokušajte osigurati barem 15 minuta dnevno za sebe. Radite ono u čemu uživate i što vas opušta. To može biti topla kupka, čitanje ili meditacija.

Osigurajte dovoljno svjetlosti

Budući da se tijekom zime često budimo dok je vani još  mrak, važno je osigurati si dovoljno svjetlosti. Postoje posebna svjetla programirana da se pale u vrijeme kad bi se trebali buditi, a imitiraju prirodno svjetlo. Osim toga, pokušajte u spavaćoj sobi dobiti što više svjetlosti: uklonite tamne zavjese i nemojte spuštati rolete do kraja.

RTL/Život i stil

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari