GENIUS DOG CHALLENGE

PSI GENIJALCI: Max, Rico i ekipa zapamtili su imena više od 28 igračaka, a neki čak više od 100!

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Mađarski znanstvenici proveli su više od dvije godine tražeći pse koji bi mogli prepoznati imena različitih igračaka

Najčešća naredba koju pasi znaju je “sjedni” ili se često nekontrolirano uzbude kada njihovi vlasnici spomenu riječi “šetnja”, ali kada se radi o prisjećanju naziva igračaka i drugih svakodnevnih predmeta, većina će biti prilično zbunjena.

Studija o šest “genijalnih pasa” pokušala je bolje razumijeti sjećanje pasa, sugerirajući da neki od njih posjeduju izvanredno razumijevanje ljudskog jezika.

Sudjelovali su u nizu eksperimenata 

Mađarski znanstvenici proveli su više od dvije godine tražeći pse koji bi mogli prepoznati imena različitih igračaka. Iako većina u određenoj mjeri može naučiti naredbe, čini se da je učenje naziva predmeta vrlo različit zadatak, jer većina pasa ne može svladati ovu vještinu.

Max (Mađarska), Gaia (Brazil), Nalani (Nizozemska), Squall (SAD), Whiskey (Norveška) i Rico (Španjolska) su uspjeli dokazali da znaju imena više od 28 igračaka, a neki su uspjeli zapamtiti više od 100.

Kada su pokazali svoje izvanredno znanje sudjelovali su u nizu eksperimenata koji su se emitirali uživo u sklopu Genius Dog Challenge, piše The Guardian.

“Ovi nadareni psi mogu naučiti nova imena igračaka velikom brzinom”, rekla je dr. Claudia Fugazza sa Sveučilišta Eötvös Loránd u Budimpešti, koja je vodila istraživački tim. “U našem prethodnom istraživanju otkrili smo da bi mogli naučiti novo ime igračke nakon što su ga čuli samo četiri puta. No, s tako kratkom izloženošću, nisu stvorili dugotrajno sjećanje na to”, dodala je.

Kako bi dodatno pomjerili granice pasa, njihovi su vlasnici imali zadatak naučiti ih imenima šest, a zatim i 12 novih igračaka u jednom tjednu.

“Pokazalo se da za ove talentirane pse to nije bio veliki izazov. Lako su naučili između 11 i 12 igračaka”, rekla je dr. Shany Dror sa istog sveučilišta. Ta je stopa učenja usporediva s onom kod dojenčadi na početku učenja vokabulara, kada iznenada počnu nizati riječi u dobi od oko 18 mjeseci.

Psi su se također mogli sjetiti imena igračaka kada su testirani mjesec-dva kasnije. Istraživanje je objavljeno u časopisu Royal Society Open Science.

Svi psi koji su sudjelovali bili su graničarski škotski ovčari – pastirski psi koji su izvorno uzgajani za rad s ovcama no samo mali dio te pasmine može zapamtiti imena svojih igračaka.

“Zahvaljujući Genius Dog Challengeu do sada smo uspjeli pronaći i pse drugih pasmina, uključujući njemačkog ovčara, pekinezera, mini australskog ovčara i nekoliko mješanaca”, kaže Dror. Odvojeno istraživanje također je pokazalo da bi neki jorkširski terijeri to mogli učiniti.

Tim želi zaposliti talentirane pse za daljnje pokuse

Stručnjaci se nadaju da će ovakva istraživanja pomoći u boljem razumijevanju odnosa između životinja i njihovih vlasnika.

“Psi su dobri modeli za proučavanje ljudskog ponašanja jer se razvijaju u ljudskom okruženju”, rekao je jedan od koautora studije, profesor Ádám Miklósi sa Sveučilišta Eötvös Loránd.

“S ovim talentiranim psima imamo jedinstvenu priliku proučiti kako druga vrsta razumije ljudski jezik i kako učenje riječi utječe na način na koji razumijemo svijet oko sebe”, kaže Miklósi.

Iako je izazov završio, Fugazzijev tim želi zaposliti talentirane pse za daljnje pokuse. Vlasnici koji vjeruju da njihovi psi znaju više imena igračaka mogu ih registrirati putem web stranice Genius Dog Challenge, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari