EVO NAŠIH DOJMOVA

Riportal na slavnom adventu u Beču: Posjetili smo nekoliko prekrasnih lokacija i provjerili cijene. Evo naših dojmova!

Prosinac je prekrasan mjesec za adventiranje – kako u našem gradu, tako i za vikend-izlet izvan granica Lijepe naše. Prošli vikend smo proveli u prekrasnoj adventskoj prijestolnici – Beču

Iz Rijeke do Beča cestovna udaljenost je 516 kilometara pa se pripremite na vožnju automobilom od nekih 5 sati. Ukoliko putujete autobusom, računajte na put od 7 i više sati, ovisno o ruti autobusa.

Proteklu subotu i nedjelju proveli smo u Beč, evo naših dojmova

Beč je velegrad s više adventskih lokacija, a mi smo posjetili:

Rathaus – najpopularnija adventska lokacija smještena je ispred Bečke vijećnice. Prekrasan park koji je ukrašen, lampice svih vrsta, klizalište. Na toj lokaciji se nalazi mnoštvo kućica (više od 80) koje nude razne gastro specijalitete, kuhano vino, punč te razne ručno rađene proizvode.

Budite spremni na gužvu od koje se gotovo nije moglo hodati!

Ako želite klizati, evo koliko će vas to koštati – ulaznica iznosi 10 € za odrasle a za djecu je 7 €, iznajmljivanje ormarića – 3 €, klizaljke za odrasle 9 € a za djecu je 5,5 €. Ukoliko online rezervirate, uštedjet ćete 10%. Puno je ljepše klizanje preko tjedna jer je manja gužva – klizati možete koliko god želite, no nema izlaska iz klizališta.

Ono što je sigurno – nećete ostati ni gladni ni žedni. Na svakoj kućici možete isprobati razne specijalitete ili popiti šalicu kuhanog vina ili punča. Ono što je najveći problem je što vladaju ogromne gužve, pogotovo kod Rathausa. Pripremite se na čekanje od nekih 20 minuta.

Punčevi i kuhana vina koštaju oko 5/6/7 €, ovisno o lokaciji, a 5 € stoji depozit za šalicu iz koje pijete koju kasnije možete vratiti ili sačuvati kao uspomenu na Beč!

Am Hof i Freyung su super male lokacije za adventiranje.

U miru možete razgledati ponudu rukotvorina, u miru možete popiti kuhano vino i pojesti nešto. Jedino što je problem što ponuda nije toliko raznovrsna – mi smo isprobali Langos (pecivo od kvasca, sa šunkom i sirom i jogurtom i sirom) i Baumkuchen (kolač na štapiću, preukusno tijesto punjeno nutelom, posipanom kakaom, lješnjacima, šumskim voćem..).

Ono što nas je iznenadilo – bilo je jako malo adventskih kućica s ponudom kobasica. Bilo ih je, ali iznenađujuće malo.

U nastavku prilažemo fotografije na kojima su vidljive cijene artikala u ponudi:

Parkiranje prilično skupo

Mi smo parkirali u garažama u centru, točno ispod ovih adventskih lokacija. Cijena za sat vremena parkinga je 5€, ipak smo pronašli jednu lokaciju gdje je cijena 3,9€. Puno je bolja opcija doći do centra grada metroom, jer su sve te adventske lokacije udaljene jedna od druge nekih 15-ak minuta hoda.

Na svakoj kućici možete platiti karticama, tako da vam gotovina nije potrebna. Ukoliko ipak ‘naletite’ na neku kućicu na kojoj ne primaju kartice, na svakoj adventskoj lokaciji je postavljen bankomat.

Advent kod Stephansplatza odnosno kod katedrale sv. Stjepana, je prekrasan.

Slavna katedrala je zaista impozantna, smještena u centru, između kafića i dućana, i na toj lokaciji se baš osjetio prekrasan duh Božića.

Na adventu kod katedrale punč košta 5,4 €, ima i skupljih – ovisno o miješanim pićima. Piva košta 4,8 €, gazirana pića 3,5 €, kuhano vino 5,40 €.

Također, adventi se zatvaraju u 21 sat, što se na prvu čini da je jako rano, ali postane toliko hladno da zaista nema potrebe više ni razgledavati tako kasno.

Ono što je preporuka je da – ako se ikako može – otputujete preko tjedna. Vikendom su ogromne gužve – osjećaj užitka nije u potpunosti nestao no zbog velike gužve gostiju bit ćete primorani gurati se kroz ljude.

Bilo je jako hladno tijekom boravka u Beču tako da bez kape i rukavica nemojte ni pomišljati adventirati – nema tog kuhanog vina koje će vas ugrijati.

Proteklog vikenda temperatura zraka je iznosila oko 0 stupnjeva Celzijusa, tako da vam je ‘zimska oprema’ i više nego potrebna. Pripremite se i na jako jako hladan vjetar koji ne puše jako – ali dovoljno da vam hladnoća uđe u kosti!

Ono što bih svakako istaknula je da ako planirate posjetiti Beč, pokušajte to napraviti prije Božića jer se dosta adventskih lokacija nakon Božića zatvara.

Za Bečku šniclu ćete morati izdvojiti nekih 20-ak eura, ovisno koji restoran odaberete. Mi smo šniclu probali – izvan centra.

A u centru grada smo probali i Sacher tortu u popularnoj Aida franšizi!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari