SAMO 11 HRVATA JE ZAVRŠILO HARVARD: Donosimo priče djevojaka koje će postati dio elite

Idi na originalni članak

Barack Obama, John F. Kennedy, ali i Nika Bešker i Petra Laura Orešković. Svima njima zajednički je Harvard, najbolji fakultet na svijetu

Oglas

Nika i Petra su zagrabačke maturantice koje na jesen kreću na Harvard.

Nika je juniorska prvakinja Hrvatske u tenisu. Za Harvard se pripremala sedam mjeseci, a čak tri nije išla u školu nego doma učila i do 15 sati na dan.

“Iako sam mislila da je to nemoguće, uvijek je bilo ono ‘Harvard, najbolji fakultet na svijetu’. Uvijek sam težila za najboljim i ovo je jednostavno ostvarenje sna”, kaže maturantica Nika Bešker.

Prepoznali su to na Harvardu i njezin trud nagradili punom stipendijom. Nika, očito, ima sve što traže od svojih studenata.

“Traže cjelokupnu osobu, koja je dobra u svim poljima u svojem životu. Koja je dobra u školi, u izvannastavnim aktivnostima, koja je dobra kao osoba, kao prijatelj i učenik. Traže sve, baš sve”, kaže nam Nika.

Zna to i Petra. Zato da bi, kao i njezina braća, uspjela upisati fakultet Ivy lige, nije odmarala. Dok ne uči, bavi se pjevanjem, sviranjem, volontiranjem u vrtiću.

Radila je i na Emmyjem nagrađivanom dokumentarcu, a jedno je ljeto provela i na fakultetu Columbia u New Yorku.

“Gledam već predmete koje bi mogla izabrati, čime bi se bavila izvan nastave… U svakom slučaju se jako veselim”, kaže nam maturantica Petra Laura Orešković.

Svima je jasno da za Harvard nije dovoljno samo štrebanje, nego treba biti kreativan. Zato je Petra u prijavnici naglasila svoju ljubav prema glazbi, ali i popularnom bendu The National.

“Par tjedana nakon što sam saznala da sam primljena sam dobila poruku od svog Admision Officera koji je napisao da je i sam veliki fan tog benda”, kaže Petra.

No, diploma najboljeg fakulteta svijeta nije jeftina.
Godina studiranja stoji između 440 i 475 tisuća kuna, a prima je tek oko pet posto svih prijavljenih. Ipak, trud nije uzaludan, poručuje bivši student.

“Harvard je jedno veliko iskustvo koje daje širinu. Nije samo fakultet akademika ,nego prijateljstva i poznanstva. Usmjerava te i daje ti neku odgovornost”, kaže bivši student Dražen Komarica.

Odgovornost koju su ove cure već pokazale, ali i dokazale da je, neovisno o glazbenom ukusu, uz puno truda sve moguće.
Ana Trcol

Exit mobile version