SASVIM OTVORENO: Ispovijest djevojke koja se 9 godina bori s multiplom

Djevojka iz Bjelovara, koja se devet godina bori s multiplom sklerozom, priznaje da ulje konoplje kupuje na crno. Liječnici joj ga ne žele prepisati

Tko je sljedeći? Možda i ja? Jer sam skupila hrabrost u javnosti priznati da mi ulje konoplje pomaže pa ga zato i koristim? Nisam sadila, kupujem na crno, jer ga nemam gdje uzeti legalno. Pravilnik o legalizaciji u medicinske svrhe je čista farsa. Ja sam od prvog dana pokušavala dobiti recept da ga kupim u apoteci, pa makar po užasno skupoj cijeni, ali do dan-danas nisam uspjela jer ga liječnici nisu htjeli ili nisu smjeli prepisati“, smatra Valerija Kontrec, djevojka koja se već devet godina bori s multiplom sklerozom.

Ona je samo jedna u nizu oboljelih koja se odlučila na javni istup nakon što je problem liječenja uljem kanabisa ponovno aktualiziran potvrdom zatvorske kazne za Huanita Luksetića.

“U čitavoj regiji čuje se isto pitanje: trebamo li legalizirati kanabis? Odmah ću reći – da, i opravdat ću svoj stav”, rezolutna je Valerija Kontrec iz Bjelovara.

Huanito Luksetić, borac i moj brat po bolesti osuđen je na dvije godine bezuvjetne kazne. To u meni budi razne emocije. Kao prvo, nije pravedno da se zatvori čovjek koji je posadio, doduše, ilegalnu ali djelotvornu biljku da bi sebe liječio od multiple skleroze i tako smanjio simptome opake bolesti. Kažete previše je posadio? Slažem se! Meni ne bi trebalo 15 kilograma, tako je i sud odlučio pa su ga osudili za stavljanje u promet, tj. dilanje. Bez ijednog dokaza. Samo zato što su tu količinu našli, pa eto, mogao bi prodati! Prije tog cirkusa dopisivali smo se, bio je na dozi od jednog grama, i to je velika količina. Pa ajmo računati: ako je na dan trošio dva-tri puta po jedan gram (ja uzimam 0,2 grama), onda mu je stvarno ta količina realna za vlastite potrebe. Ljuta sam što naše pravosuđe ‘mora’ izreći bezuvjetnu kaznu bolesnom čovjeku kojem nije mjesto u zatvoru, dok djeca tajkuna prolaze s uvjetnom kaznom ili radom za opće dobro. Tu se svi slažemo. Bolesni i zdravi. Čak i naša Predsjednica. Zbog toga će dobiti od nje pomilovanje. Hvala vam, Kolinda, od srca, ovo je humana gesta i sretna sam da vi vidite stanje kakvo i jest – čovjeka koji se liječio!“, rekla je Valerija, a piše Glas Istre.

Zbog toga je dvije godine bio izložen velikom stresu, u javnosti se svašta pisalo i pričalo, loše je to podnio i on više nije dobro. Zar je trebalo tako biti? Pomoću RSO (Rick Simpson Oil) Huanito se digao ponovno na noge, vratio u život da bi potom propao od stresa. Na kraju će biti pomilovan, ali oštećenja će ostati. A tko je sljedeći? Možda i ja? Jer sam skupila hrabrost u javnosti priznati da mi ulje konoplje pomaže pa ga zato i koristim? Nisam sadila, kupujem na crno, jer ga nemam gdje uzeti legalno. Pravilnik o legalizaciji u medicinske svrhe je čista farsa. Ja sam od prvog dana pokušavala dobiti recept da ga kupim legalno u apoteci, pa makar po užasno skupoj cijeni, ali do dan-danas nisam uspjela jer ga liječnici nisu htjeli ili nisu smjeli prepisati. Diskriminacija na nivou. Dozvoljeno za MS, ali iako bolujem od MS-a, za mene ne može. Ne razumijem. Sad toga lijeka više ni nema u našim ljekarnama. I što da radim? Imam dvije mogućnosti – kupiti na crno ili posaditi. Mogu birati između prekršaja i prekršaja“, zaključuje Valerija koja od multiple boluje devet godina, osim toga od neuralgije trigeminusa operirana je na mozgu.
Vijesti.hr
Foto: Pixell/Facebook

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views