Evo kako efikasno očistiti mobitel i riješiti se klica!

Foto: Mateo Levak/RiPortal.hr

Teško je prestati dirati lice, no još je teže prestati dodirivati stvari koje nam dodiruju lice

Jedan od najboljih načina zaštite od koronavirusa je pranje ruku, ali i držanje ruku dalje od lica. Budući da se radi o nesvjesnoj radnji, teško je stalno biti na oprezu.

Još jedan pametan način da uklonite mikrobe s prstiju jest čišćenje mobitela, površine koju dodirujemo jako često i može biti prijenosnik virusa.

Iako se čišćenje mobitela čini kao lagan zadatak, morate obratiti pozornost i na nabore, pukotine, osjetljiv ekran, maskice, itd.

Zašto uopće čistiti mobitel?

Još uvijek nije poznato koliko se dugo koronavirus zadržava na površinama, a dokazi upućuju na to da se može raditi o satima, pa čak i danima.

Uz to, mobiteli su jako prljavi. Jedno je istraživanje pokazalo da je na njemu više bakterija nego na WC školjci. Znanstvenici su utvrdili da to može pridonijeti širenju zaraze u zajednici.

Što nikako ne biste trebali učiniti pri čišćenju mobitela

Bilo kakva vlaga može poremetiti rad vašeg mobitela, piše New York Times.

Apple preporuča da izbjegavate korištenje sredstava za čišćenje u spreju ili teških proizvoda. Ne koristite izbjeljivač, aerosolne sprejeve i druga abrazivna sredstva.

Ovo vjerojatno već znate, ali ne uranjajte mobitel u tekućine, bilo antibakterijske ili neke druge, jer to neće dobro završiti.

Što je OK

Nježno brisanje proizvodom koji sadrži 70 posto izopropilnog alkohola bit će dovoljno. U ovom slučaju poslužit će vam i dezinfekcijska sredstva za kućanstvo koja neće nagristi vaš uređaj.

Stručnjaci preporučuju da pritom nosite jednokratne rukavice i operete ruke nakon što ste gotovo s čišćenjem. Baš poput mobitela, i na rukavicama se mogu naći čestice virusa, što ih čini neučinkovitima.

Skinite zaštitnu masku s mobitela, ugasite ga i obrišite sa svih strana, a posebno obratite pozornost na teže dostupna područja.

Ne zaboravite na maskicu. Obrišite ju iznutra i izvana nekoliko puta te ju ostavite da se osuši prije nego što ju ponovno stavite na mobitel.

Preporuča se i da koristite slušalice ili Bluetooth kako biste držali mobitel podalje od lica.

Net.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views