SAVJETI ZLATA VRIJEDNI: Kako ublažiti opekotine od sunčanja?

Pijte dosta tekućine da vam koža ne bi dehidrirala, a ne bi bilo loše da svakodnevno uzimate i antioksidanse

Učestalo izlaganje ultraljubičastim A zracima izaziva pretjerano starenje kože, dok izlaganje UV zrakama izaziva opekotine.

Zob

Napravite kupku od zobi. Polisaharidi kojima obiluje ova žitarica imaju visok kapacitet vezivanja vode, hipoalergen je, omekšava kožu i ublažava njenu iritaciju, čak i kod ekcema, osipa, ogrebotina i uboda insekata. Uzmite gazu i napunite je zoblju, zavežite je i stavite u kadu punu hladne vode, ostavite 15 minuta uz povremeno stiskanje gaze. Kupajte se ne više od deset minuta kako ne biste dodatno isušili kožu.

Metvica

Metvica prirodno hladi i umiruje kožu, dok taninska kiselina i teobromin iz zelenog čaja umanjuju bolove i pomažu kod regeneracije oštećene kože. Skuhajte čaj od svježe metvice i zelenog čaja i kad se on ohladi, vatom natopljenom tim čajem nježno tapkajte po koži. Možete napraviti i veću količinu, pa stavljati obloge.

Jogurt

Još od vremena naših baka, jogurt se koristio za smirivanje upala i opekotina od sunca. On je prirodni rashlađivač i neutralizator. Uz ljuta jela i jake začine, servira se i jogurt. On vlaži, smiruje i vraća prirodnu pH vrijednost koži. Nanesite tanki sloj na opečenu kožu, ostavite da djeluje 10-15 minuta i isperite hladnom vodom. Postupak ponavljajte nekoliko puta dnevno.

Med

Smiruje iritaciju kože i liječi, obnavlja oštećene ćelije kože. Nanesite ga u tankom sloju i nakon 15-20 minuta isperite hladnom vodom.

Hladna voda

Voda rehidrira, smiruje i obnavlja. Pijte što više hladne vode kako bi rehidrirali tijeloiznutra i kožu spolja.

Krumpir

Operite sirovi krumpir, isijecite ga na kriške i slažite preko bolnog područja. Škrob, kojim krumpir obiluje, izvući će toplinu iz kože i smiriti bolove, jer je prirodni anelgetik.

Jagode

Jagode su bogate vitaminom C, koji je neophodan za proizvodnju kolagena, a upravo on daje koži elastičnost. Jagode, također, sadrže elagičnu kiselinu, koja sprječava oštećene kolagena i upalu u ćelijama kože. Jagode sadrže i tanin, koji je odličan za smirivanje upala. Jednostavno izgnječite jagode i lagano ih utrljajte po upaljenoj koži. Ostavite ih nekoliko minuta i isperite hladnom vodom.

Prije izlaska na sunce

Vrlo je važno da prije izlaska na sunce nanesete kremu sa visokim zaštitnim faktorom, a taj postupak treba ponavljati na svaka dva sata. Pijte dosta tekućine da vam koža ne bi dehidrirala, a ne bi bilo loše da svakodnevno uzimate i antioksidanse. Poslije izlaganja suncu obavezno namažite kožu hidratizirajućom kremom.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari