BICIKLI I ROMOBILI

Video | Iskustva Riječana: Auti postaju luksuz, ali postoji alternativa – za 4 kune prijeđu 100 kilometara!

Foto: Riportal

Za prijeći udaljenost od sto kilometara na benzinskom skuteru platit ćete 70 do 80 kuna, na električnom će vas ta istu udaljenost koštati četiri kune

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić najavio je da će cijene goriva biti nešto niže od utorka, a od 1. travnja, uz novu Vladinu intervenciju trebale bi biti niže za pedeset lipa. No bez obzira na to, vožnja automobilom mnogima će i dalje predstavljati luksuz pa razmatraju povoljnije opcije za novčanik, zdravlje i okoliš – bicikle i romobile.

U udruzi vozača romobila, ali i u trgovinama koje ih prodaju kažu da interes za takvom vrstom prijevoza porastao. Prema njihovim procjenama, sto kilometara vožnje romobilom košta 4 kune.

Više pogledajte u video prilogu Ide Balen za RTL  Direkt:

Broj kotača je manji, motor slabiji, ali na monociklu se može prijeći i 400 kilometara za oko sedam i pol kuna. Gorivo je skuplje no ikada, a paralelno s time najveći ikada i broj kupaca romobila. Interes je sve veći, kažu i u Udruzi električnih romobila, ljudi se raspituju, i prave računicu za koliko novca i kako od kuće do posla.

“U nekoliko posljednjih mjeseci, prema informacijama koje sam dobio u razgovoru s nekolicinom trgovaca interesi za kupovinu električnih automobila su porasli za 35 do 40 posto”, kazao je Goran Petković, predsjednik Hrvatske udruge vozača romobila.

IN su i električni bicikli. Razgovarali smo s prodavačima koji kažu da prodaja i interes rastu. Evo zašto.

“Električni bicikli su dosta ekonomični. Na neki prosjek od sto kilometara, potrošnja bi bila jednu kunu. Baterija drži od 60 kilometara do sto kilometara, to je prosjek. Baterija vam može izdržati od 60 do sto kilometara, ovisno o više faktora. Jedan faktor je težina samog vozača, drugi faktor je morfologija terena treći faktor je vremenski uvjeti”, objasnio je Filip Katić, vlasnik trgovine biciklima.

U Hrvatskoj je više od 20 tisuća romobila. Jedan košta oko četiri tisuće kuna, u posljednjih nekoliko mjeseci u Hrvatskoj ih je prodano preko tri i pol tisuće..

Računica je sljedeća: Za prijeći udaljenost od sto kilometara na benzinskom skuteru platit ćete 70 do 80 kuna, na električnom će vas ta istu udaljenost koštati četiri kune.

“A znamo da su skuteri u usporedbi s romobilima ili nekim malim električnim vozilima puno teži i puno više troše struje, tako da s malim električnim romobilom za pet kuna zapravo do mjeseca i natrag”, poručio je Petković.

Sve je više i gradova gdje ih možete iznajmiti. U Rijeci iznajmljivanje ide po principu kuna za minutu.

Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj koji je krenuo s električnim romobilima, prije više od godinu dana. U prošloj godini korisnik s najviše vožnji napravio ih je 578, a najveća prijeđena kilometraža je bila 28 i pol kilometra. Dakle, sve ono što je potrebno obaviti u gradu, vrlo lako se može obaviti na romobilu.

A tako funkcionira i Mirjana. Romobil je kupila prije godinu dana i zbog uštede na gorivu već ga je odavno isplatila.

“Puno mi je lakše s parkingom. Ne znam, jednostavno mi je jednostavnije i jeftinije. Super mi služi”, rekla je Mirjana Šeba iz Rijeke.

Romobil ili bicikl- svejedno dok nema rezervoar.

“Inače sam iz Nizozemske, tamo je praksa na bilo koju udaljenost se ide biciklom. Tako da bih sigurno prešao. Da, sad ova cijena goriva je izrazito, izrazito skupo. Tako da mislim da biciklom bi se dalo uštedjeti jako, jako puno”, poručio je Nino Čizmić iz Rijeke.

“Na 15 kuna ne bi, na 25 bi počeo razmišljat. Svi smo kul do neke određene mjere. Nakon toga, pare su one koje odlučuju”, kaže Nikica Nežić.

A mjera je odavno je prevršena, iako se gorivo ne tanka do vrha. Brojni će automobili zbog toga dobiti – pedalu, izvještava Ida Balen za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari