LAKŠE ĆETE DISATI

Vrhunac je toplinskog vala: Evo kako možete rashladiti svoj dom i osigurati ugodan san

Ilustrativna fotografija: Pexels

Ekstremne vrućine onemogućavaju ugodan san pa mnogi teško uspiju zaspati. Evo kako na jednostavan način možete održati vaš dovoljno hladnim za spavanje noću

Noći su zbog toplinskog vala postale sparne zbog čega uzrokuju nemiran san u zagušljivim spavaćim sobama. Stoga se mnogi bore s tehnikama hlađenja prostorija u svom domu.

Važno je oduprijeti se porivu da otvorite sve prozore u svom domu tijekom vrućina jer će otvaranje svih prozora omogućiti ulazak vrućeg zraka, piše Express.

Kako dovoljno rashladiti prostorije tijekom vrućina?

Kako bi svi članovi obitelji imali kvalitetan san, ali i dovoljno zraka u njihovom domu, jedna žena je otkrila kako najbolje rashladiti prostorije: “U očajničkoj potrazi za nekim hladnim olakšanjem tijekom sitnih sati, odlučila sam otvoriti neke prozore i slučajno sam otkrila jednostavno, ali efikasno rješenje”, rekla je novinarka Laura McKenna.

“Činilo mi se kontraproduktivnim držati prozore otvorenima dok je vani sparno, svjesna sam da bi puštanje vrućeg zraka samo povećalo unutarnju temperaturu pa uvijek držim svoje prozore zatvorene s navučenim zavjesama kad temperatura poraste. Međutim, jedna nemirna noć me je natjerala da odlutam do kuhinje i provjerim kakva je situacija u sobama moje djece. Zavirila sam u svaku spavaću sobu nadajući se da ću pronaći neku hladniju od moje, ali uzalud. Zato sam bez razmišljanja otvorila prozore u prednjoj i zadnjoj spavaćoj sobi, nenamjerno stvarajući osvježavajući koridor hladnog zraka koji je gotovo trenutno snizio temperaturu u cijeloj kući”, objasnila je McKenna.

Zatim je ispričala što se dogodilo sa zrakom: “Bilo je to tako jednostavno rješenje, ali mi nikada nije palo na pamet. Otvaranjem prozora na suprotnim stranama kuće omogućila sam protok zraka koji je oslobodio sav zarobljeni topli zrak i omogućio ulazak hladnijeg noćnog zraka.”

Rosaline Webb je otkrila svoju taktiku: “Prvo zatvorite sve prozore na južnoj strani kuće koja ima najviše sunčeve svjetlosti. Zatim, navucite zavjese kako biste spriječili prodor sunčeve svjetlosti. Na kraju otvorite sve prozore na sjevernoj strani kuće, ili na strani kuće u hladu, kako bi ušao sav hladan zrak. Uistinu djeluje, bez obzira na to što ljudi govore.”

“Također bih naglasila da strana moje kuće koja je okrenuta prema sjeveru uopće ne dobiva direktnu sunčevu svjetlost, zbog okolnih kuća pa je s te strane kuća uvijek hladnija”, dodala je Rosaline, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari