CERTILIJA

Video | Znate li da s par klikova možete zatražiti izdavanje osobne ili vozačke? Dovoljno je pratiti ove korake!

Ako vam je dosadilo čekati u redovima i šetati od šaltera do šaltera, ovo je prava stvar za vas!

Ako vam je dosadilo čekati u redovima za dokumente ili recimo putovati više stotina kilometara da biste potpisali važan ugovor, možda niste ni znali – konačno je odzvonilo šetnjama od šaltera do šaltera!

MUP i državna agencija AKD pozivaju građane da u što većem broju počnu koristi E-osobnu iskaznicu i posebnu aplikaciju CERTILIJA jer tako, samo putem mobitela i s nekoliko klikova, mogu zatražiti izdavanje dokumenata i njihovu dostavu na kućnu adresu, ali i obaviti niz drugih praktičnih stvari, izvještava Boris Mišević za RTL.

Taj postupak nije kompliciran – treba samo imati aktivnu E-osobnu iskaznicu i običan mobitel sa skinutom posebnom aplikacijom. Treba posjedovati i čitač koji košta oko 80 kuna, a za građane koji nemaju čitaće AKD je postavio posebne konzole u policijske uprave diljem Hrvatske pa vam čitač ni ne treba.

Pomoću aplikacije, onaj potpis koji ste prije morali staviti crno na bijelo da bi imao pravnu težinu i otići fizički negdje, sada možete staviti preko mobitela – a potpis jednako vrijedi.

Kako građani sebi mogu olakšati život korištenjem ove aplikacije i što sve trebaju napraviti da bi koristili novu digitalnu uslugu pitali smo Lea Lokasa, direktora sektora razvoja AKD-a.

“Dovoljno je pratiti korake koji su prikazani u aplikaciji putem koje se aktivira mobilna osobna iskaznica. Treba slikati QR kod putem preuzete aplikacije koji se nalazi na ekranu i prijaviti se s odabranom lozinkom i vaš digitalni put s mobilnog uređaja može početi”, kazuje.

Trebalo bi biti jednostavno. No – što sve građani mogu obaviti preko mobitela?

“Uz konzumaciju svih usluga, bez obzira na razinu, koje se nalaze u sustavu E-građani, na ovaj se način mogu potpisivati dokumenti koje građani dobivaju putem E-maila, a koje im šalju kolege, prijatelji, poslodavci ili tko god. Mogu se prijavljivati u bilo koju aplikacije izvan CERTILIJE jer je ona otvorena i za poslovne objekte”, kazuje Lokas.

Dakle prijava novorođenčeta, upis djeteta u vrtić… No tu su i primjerice kupoprodajni ugovori – može li to imati istu pravnu težinu?

“Svugdje gdje je vlastoručni potpis dovoljan, da. To je zamjena za potpis i nema nikakvih prepreka da se dokument tako popiše”, kaže direktor.

Vrijedi li CERTILIJA i u Europi – ako želimo, primjerice, kupiti automobil u Njemačkoj?

“Sam potpis je baziran na europski kvalificiranim certifikatima i on je zamjena za vlastoručni potpis na razini cijele EU”, govori Lokas.

“Trenutno je nešto više od 25 tisuća aktivnih korisnika koji su u nekom recentnom periodu potpisali preko 5 milijuna dokumenata. Iz toga je očito da korisnici koji naprave taj korak imaju jasne benefite, pa u tu svrhu apeliramo na građane da pređu u tu digitalnu sferu i koriste benefite sustava”

Nadamo se da će to biti tako, jer na ovaj način smanjujemo birokraciju, čekanje u redovima, stajanje na šalterima…, izvještava Boris Mišević za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari