Stiže dan nakon Božića: Razorni asteroid veći od 10 nogometnih igrališta juri prema Zemlji!

Kreće se brzinom od 44.256 kilometara na sat i promjer mu iznosi oko 600 metara

Asteroid promjera 600 metara dan nakon Božića proći će podosta blizu Zemlje, objavila je NASA i pojasnila da pod “blizu” misli u astronomskom smislu.

Jer, asteroid nazvan 310442 (2000 CH59) proći će 7,25 milijuna kilometara od zemlje, što je za ljudske pojmove jako daleko, ali u astronomskom smislu je iznimno blizu.

Da bi bilo jasnije, asteroid će u trenucima kad se nađe toliko od Zemlje, što će biti najbliže koliko će joj prići, biti 19 puta dalje od nje no što je Mjesec. Kreće se brzinom od 44.256 kilometara na sat i spada u kategoriju potencijalno razornih asteroida, kao i svaki promjera većeg od 140 metara.

Razlog zašto NASA uopće prati ovaj i ostale asteroide jest kako bi pomoćnu njih ponešto naučili, prvenstveno jer su kroz sve ove milijarde godina nebrojeno puta prošli kraj Zemlje. Konkretno, ovaj specifični asteroid uočen je još u veljači 2000. i pomno se prati posljednjih 19 godina.

Također, u ovom trenutku objekata znanih kao NEO (objekti blizu Zemlje), a podrazumijevaju se svi oni objekte koji su u promjeru udaljeni do 48,28 milijuna kilometara od Zemlje ili 195 milijuna kilometara od Sunca, ima oko 25 tisuća, a da su veći od 140 metara u promjeru. Ukupno, ako se gledaju objekti promjera minimalno deset metara, tad ih je oko stotinu milijuna.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari