U NOVOM VINODOLSKOM SMAKNULI „AZILANTA“! Građanima Novog za sve je nedaće upravo „azilant“ najveći krivac

Idi na originalni članak

Pomalo neobičan naziv za pusta, morate se složiti. „Azilant“ je spaljen u srijedu. Valjda će sada u Novom biti bolje…

Oglas

U Novom Vinodolskom je spaljen „Azilant“! Dogodilo se to na tamošnjem karnevalu, u srijedu, kada je zapaljena lutka koja je predstavlja sve loše što se Novljanima dogodilo u godini iza njih.

Doduše, mora se priznati kako je ovogodišnjem pustu nadjenuto ipak pomalo neobično ime koje izaziva i pomalo neugodne konotacije – je li stanovnicima Novog baš morao biti najveći krivac za sve nedaće onaj koji – po definiciji – bježi od još većih nedaća kako bi se skrasio na nekome mirnome mjestu?!

„Azilantu“ je presuđeno na mesopusni utorak pred oko tisuću ljudi, a u srijedu, na Pepelnicu ili Čistu srijedu, došao mu je kraj. Ovime su se u Novom Vinodolskom pohvalili i na službenim stranicama grada.

Organizatori su napomenuli kako je “mesopust osuđen za sve zlo, pročitana mu je oporuka, nakon čega su ga mesopustari i velikog i malog mesopusta nosili oko grada”.

Rekli su kako ime za lutku pusta inače svake godine biraju građani, tijekom “krštenja” u subotu prije Pepelnice, na kojoj će ga spaliti.

Za vrijeme spaljivanja, pjevala se i poznata Gajeva budnica “Još Horvatska ni propala”.

„Mesopusta, krivca za sve loše što se u protekloj godini događalo u Novom i državi, u pratnji mesopustara, picimorti će nositi na ljestvama ukrašenim bršljanom, najprije jedan krug oko grada, pa uz more preko mosta – gdje će biti će spaljen, uz skandiranje prisutnih: “Bil je, ni ga – opet će prit; Zel ga j’ vrag za celo leto dan!”

Zbog ljepote i specifičnosti mesopusnih običaja, ističu organizatori, Novljanski mesopust je proglašen za nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Exit mobile version